• Головна
  • Новини
  • РПЦ розриває спілкування з Олександрійським Патріархом за визнання ПЦУ, – рішення Синоду...

РПЦ розриває спілкування з Олександрійським Патріархом за визнання ПЦУ, – рішення Синоду

26.12.2019, 17:19
РПЦ розриває спілкування з Олександрійським Патріархом за визнання ПЦУ, – рішення Синоду - фото 1

25-26 грудня в Даниловому монастирі в Москві проходить Священний Синод РПЦ. В оприлюдненому рішенні Синоду можна виділити дві ключові тези: РПЦ за гібридним сценарієм розриває євхаристійні стосунки з Олександрійським Патріархом Феодором ІІ та тими єпископами цієї Церкви, які вже визнали або визнаватимуть ПЦУ. представництва РПЦ в Африці переводяться під пряму юрисдикцію РПЦ.

25-26 грудня в Даниловому монастирі в Москві проходить Священний Синод РПЦ. В оприлюдненому рішенні Синоду можна виділити дві ключові тези: РПЦ за гібридним сценарієм розриває євхаристійні стосунки з Олександрійським Патріархом Феодором ІІ та тими єпископами цієї Церкви, які вже визнали або визнаватимуть ПЦУ. представництва РПЦ в Африці переводяться під пряму юрисдикцію РПЦ.

Саме цим і погрожувала Москва Каїру, прикриваючись турботою про збереження єдності православ'я.

Syn_RPC.jpg

Щодо звинувачень Патріарха Феодора в одноосібному прийнятті рішення про визнання ПЦУ, що начебто не відображає позицію всього Синоду Олександрійського Патріархату, то, за інформацією Cerkvarium, визнання ПЦУ було схвалено практично всіма членами Синоду.

Повний текст Синодального рішення РПЦ. 

1. Висловити глибоку скорботу у зв'язку з антиканонічними діями Патріарха Олександрійського Феодора, який вступив у спілкування з розкольниками.

 2. Підкреслити, що рішення Патріарха Олександрійського Феодора про визнання українських розкольників суперечить неодноразовим заявам Його Блаженства на підтримку канонічної Української Православної Церкви та її Предстоятеля митрополита Київського і всієї України Онуфрія, в тому числі, зробленим в ході його останнього візиту до Української Православної Церкви 27 вересня - 1 жовтня 2018 року, через три тижні після вторгнення Константинопольського Патріархату в Україну за допомогою призначення «екзархів» до Києва.

3. Відзначити, що рішення про визнання розкольницькою структури на Україні не було прийнято на проведеному 7-9 жовтня засіданні Священного Синоду Олександрійського Патріархату, не виносилось на голосування його архієреїв і, відповідно, не має соборного характеру, а прийнято Предстоятелем цієї Церкви одноосібно.

4. Підтвердити неможливість поминання імені Патріарха Олександрійського Феодора в диптихах, а також молитовного та євхаристійного спілкування з ним. 5. Зберегти церковне спілкування з архиєреями Олександрійської Православної Церкви, крім тих, які підтримали або в майбутньому підтримають легалізацію українського розколу.

6. Припинити діяльність представництва (подвір'я) Олександрійського Патріархату при Московському Патріаршому престолі.

7. Представництво Патріарха Московського і всієї Русі при Патріархові Олександрійському перетворити в парафію Російської Православної Церкви в Каїрі.

8. Вивести з-під юрисдикції Олександрійського Патріархату парафії Російської Православної Церкви, що знаходяться на Африканському континенті, надавши їм ставропігійний статус.