У Росії хочуть збудувати православний Ватикан

28.06.2019, 13:09
У Росії хочуть збудувати православний Ватикан - фото 1
Консалтингове бюро «Стрілка» на замовлення держкомпанії Дом.РФ підготувало стратегію розвитку Сергієва Посада, підмосковного міста з населенням близько 100 тис. осіб, де розташована одна з головних православних святинь - Троїце-Сергієва лавра

Консалтингове бюро «Стрілка» на замовлення держкомпанії Дом.РФ підготувало стратегію розвитку Сергієва Посада, підмосковного міста з населенням близько 100 тис. осіб, де розташована одна з головних православних святинь - Троїце-Сергієва лавра, повідомляє Lenta.UA.

РПЦ.jpg

Документ представляє собою 300-сторінкову книгу формату A3, в якій описуються масштабні плани перетворення Сергієва Посаду - від транспортної інфраструктури до будівництва медичних центрів і нових музеїв.

У квітні 2018 року на засіданні опікунської ради Троїце-Сергієвої лаври була представлена концепція розвитку міста. Після цього РПЦ звернулася до президента РФ Володимира Путіна з проханням розглянути і підтримати концепцію перетворення міста у столицю православ'я, розповіло джерело в уряді і підтвердив співрозмовник, близький до РПЦ. У січні 2019 за розпорядженням уряду було створено робочу групу з розвитку Сергієва Посаду, яка зараз формує перелік об'єктів, які потребують бюджетного фінансування «для проведення ремонтних, відновлювальних, будівельно-монтажних робіт».

Проект передбачає практично повну перебудову центру міста та розподіл його на дві частини: духовну і адміністративну. Центри світових релігій сьогодні функціонують за відкритою моделлю, пишуть автори концепції, без протиставлення духовного центру і світської частини міста. Як приклади наводиться Ватикан, Єрусалим і Мекка.

Культурно-представницький центр з'явиться на проспекті Червоної Армії навколо лаври. Він включатиме музей православного мистецтва, молодіжний православний культурний центр, патріаршу богословську бібліотеку, конгрес-центр, готель, найвищий церковний суд, корпус синодальних установ, місіонерський корпус, патріарший будинок прийомів, представництва автокефальних церков і центр православних медіа.

«Потрібно поступово розвантажувати монастир, перенаправити туристів у нові музеї, у 3D-кінотеатр, завантажити їх, щоб вони трохи менше часу проводили безпосередньо у лаврі, тому що монахам дуже важко жити у такому гучному місці», - пояснив глава церковної ради з мистецтва, архітектури і реставрації протоієрей Леонід Калінін.

Минулого року Сергієв Посад відвідало близько 2 млн туристів. Священнослужитель вважає, що після розриву відносин РПЦ з Константинопольським патріархатом (в січні він надав автокефалію новій православній церкві  України) Росія стає «головним форпостом православ'я у світі».

Щоб розмістити нові об'єкти, всі держустанови перенесуть в адміністративно-діловий центр. У ньому планується розмістити 23 державних і муніципальних установ.

Щоб зняти транспортну проблему, пропонується побудувати новий об'їзд навколо міста транспортно-пересадочний вузол, який об'єднає залізничний вокзал і автовокзал, а на базі аеродрому «Вихрево» створити однойменний аеропорт.

Глава адміністрації Сергієва Посада Михайло Токарев оцінив вартість проекту в 120-140 мільярдів рублів, з яких 90% - з федерального бюджету.

Для порівняння: на всю програму благоустрою російських міст за два роки з федерального бюджету витрачено близько 50 млрд руб.

Теги: #РПЦ