• Головна
  • Новини
  • РПЦ заявила права на відреставрований музей Рубльова в Москві...

РПЦ заявила права на відреставрований музей Рубльова в Москві

16.03.2019, 10:49
РПЦ заявила права на відреставрований музей Рубльова в Москві - фото 1

Патріарх Кирил звернувся в Росмайно, яке розпоряджається об'єктами держвласності, попросивши у відомства передати Російській Православній Церкві Спасо-Андроників монастир у Москві, на території якого розташований Музей давньоруської культури й мистецтва імені Андрія Рубльова.

Патріарх Кирил звернувся в Росмайно, яке розпоряджається об'єктами держвласності, попросивши у відомства передати Російській Православній Церкві Спасо-Андроників монастир у Москві, на території якого розташований Музей давньоруської культури й мистецтва імені Андрія Рубльова. Про це 15 березня повідомило видання «Гордон» з посиланням на агентство РБК.

Музей__Рубльова.jpg

Патріарх надіслав лист наприкінці січня 2019 року, пославшись на закон про реституцію 2010 року, який дозволяє РПЦ вимагати повернення в її власність релігійних об'єктів. 

15 лютого Росмайно відповіло, що працює над цим питанням. Відомство подало запити в Мінкультури, музей імені Рубльова та держархіви, які мають підтвердити відповідність об'єктів установленим законом критеріям передання.
Кирило просить передати РПЦ збережені частини стін і веж XVII–XVIII століть, будівлю колишнього духовного училища, настоятельні палати 1670 року, Спаський собор початку XV століття, братський корпус XVII століття, церкву Архангела Михаїла та інші об'єкти, зокрема музей, який розташований у колишній трапезній. У РПЦ вважають, що всі ці будівлі належать Андроникову монастирю.

Директор музею імені Рубльова Михайло Міндлін виступив проти передання РПЦ усього комплексу монастиря, бо в цьому разі "музей треба буде викинути на вулицю". Він заявив, що музей готовий співпрацювати з РПЦ і згоден віддати Спаський собор, колишню будівлю адміністрації та братський корпус.

У 2018 році музей профінансував роботи зі збереження воріт, стін і веж комплексу, а також реставрацію будівлі. 

Теги: #РПЦ