• Головна
  • Новини
  • Релігієзнавець пояснив, для чого Москва виробила концепцію «русского мира» для УПЦ МП...

Релігієзнавець пояснив, для чого Москва виробила концепцію «русского мира» для УПЦ МП

02.03.2019, 12:42
За активного сприяння Церкви Росія нині намагається відродити втрачену імперію

В ефірі "Інформаційного вечора" на "5 каналі" релігієзнавець, доктор філософських наук Олександр Саган розповів про те, як під егідою Російської Православної Церкви формувалася концепція "русского міра" і навіщо вона знадобилася керманичу РФ Володимиру Путіну. 

"Московський Патріархат – це не тільки основа, вони виробили цю концепцію "русского міра", запропонували світській владі, і вони є промоутером розвитку цієї ідеї. Тому що коли все це починалося, а починалося достатньо давно – ще на початку 2000-х років – я відслідковував всі ці процеси і бачив, як Патріарх Кирило (тоді ще Калінінградський і Смоленський) був в основі цих процесів. Він збирав міжнародні російські собори, направляв ідеологічно. Фактично, він виробив цю концепцію "русского міра", яка на сьогодні є видозміненою концепцією ідеї Москви "Третього Риму", а четвертому – не бувати", – зазначає Саган.

За його словами, Росія нині намагається за сприяння Церкви відродити втрачену імперію, до якої мають увійти як Білорусь, так і Україна.

"На сьогодні вони, фактично, через Церкву, через амвон пропонують своїм віруючим цю ідею месіанської ролі саме Російської Церкви, російського народу. Через це заходить багато ідеологем, які затягують українців у це лоно неоімперського проекту Путіна. Це лежить в основі відродження на сьогодні незрозумілої, але дуже бажаної для світського керівництва Росії нової імперії, до якої має увійти Білорусь, Україна. Тому така істерика, таке несприйняття, жорстка реакція на томос, який ми отримали 6 січня", – переконаний релігієзнавець.