• Головна
  • Новини
  • Патріарх Кирил поскаржився усім, кому міг, навіть Папі та ООН, на «гоніння» УПЦ МП в Україні...

Патріарх Кирил поскаржився усім, кому міг, навіть Папі та ООН, на «гоніння» УПЦ МП в Україні

14.12.2018, 11:14
Патріарх Кирил поскаржився усім, кому міг, навіть Папі та ООН, на «гоніння» УПЦ МП в Україні - фото 1

Предстоятель Російської Православної Церкви Кирил поскаржився Папі Римському Франциску, очільникам міжнародних організацій, релігійним та державним діячам, що Україна нібито "тисне" на Українську Православну Церкву Московського Патріархату. Про це повідомляє відділ зовнішніх церковних зв'язків РПЦ

Предстоятель Російської Православної Церкви Кирил поскаржився Папі Римському Франциску, очільникам міжнародних організацій, релігійним та державним діячам, що Україна нібито "тисне" на Українську Православну Церкву Московського Патріархату. Про це повідомляє відділ зовнішніх церковних зв'язків РПЦ.

b444d97-kiril.jpg

Московський Патріарх також надіслав послання предстоятелям помісних православних Церков, главі Англіканської спільноти Архиєпископу Кентерберійському Джастіну Уелбі, генсекретарю Всесвітньої ради Церков Олаву Фюксе Твейту. Також послання Кирил відправив до генсекретаря ООН Антоніу Гутерріша, генсекретаря ОБСЄ Томаса Гремінгена, а також президенту Франції Еммануеля Макрона й канцлеру ФРН Ангели Меркель як главам держав, які входять у "нормандську четвірку".

Зокрема, Патріарх Кирил заявив їм про нібито порушення прав і свобод єрархів, духовенства і віруючих Української Православної Церкви Московського Патріархату.

"Останнім часом втручання керівників світської української держави в церковні справи набуло характеру грубого тиску на єпископат і кліриків Української Православної Церкви (МП – Ред.), Що дозволяє говорити про початок повномасштабних гонінь", – наголосив він.

Водночас голова РПЦ заявив, що єпископат в Україні намагаються"примусити" до участі в Об'єднавчому соборі, на якому УПЦ МП "має бути замінена на якусь нову релігійну організацію, створювану президентом України Петром Порошенко спільно з Патріархом Константинопольським Варфоломієм", хоча у неї "13 тисяч парафій, понад 200 монастирів і мільйони вірян".

Крім того, Патріарх Кирил обурився, що запрошення на об’єднавчий Собор від Вселенського Патріарха архиєреї "отримували з рук державних чиновників" – і припустив нові "порушення прав".

За його твердженням, "факти дискримінації Української Церкви (МП) дають привід побоюватися ще більшого обмеження прав і законних інтересів православних вірян, примноження їхніх страждань за вірність канонічному православ'ю".

Російський патріарх бачить спробу "використання Церкви в досягненні політичних цілей і передвиборчій боротьбі".

Патріарх Кирил закликав своїх адресатів "докласти всіх зусиль для того, щоб захистити єпископат, духовенство та вірян Української православної церкви (МП) від дискримінації та тиску з боку української влади, відстояти закріплену міжнародним правом свободу совісті та віросповідання".