• Головна
  • Теми
  • В РПЦ запускають серію коментарів досліджень Вселенського Патріархату про Україну...

В РПЦ запускають серію коментарів досліджень Вселенського Патріархату про Україну

09.10.2018, 12:05
Проект Російської Православної Церкви «Православна енциклопедія» починає роботу з коментування історико-канонічних досліджень Вселенського Патріархату з питання української автокефалії.

Проект Російської Православної Церкви «Православна енциклопедія» починає роботу з коментування історико-канонічних досліджень Вселенського Патріархату з питання української автокефалії, передає офіційний сайт Московської патріархії, з посиланням на портал «Седмица.ру».

Перші коментарі, розміщені на сайті, стосуються доповіді єпископа Хріступольского Макарія (Грініезакіса), вікарія Талліннської митрополії, клірика Естонської Апостольської Православної Церкви в складі Константинопольського Патріархату. Дослідження єпископа Хріступольского Макарія стало одним із джерел історичних відомостей, використаних Вселенським Патріархатом при обговоренні автокефалії Православної Церкви в Україні.

Автори коментарів критикують позицію Вселенської Патріархії і «на підставі незаперечних історичних фактів» намагаються спростувати її погляди на історію Церкви. Серед іншого, детально розглядаються події, що призвели до розколу 1448 року, коли частина Київської митрополії на території Московського князівства відкололося від Вселенського Патріархату.

Представники РПЦ вважають, що підхід єпископа Макарія політизований. «Особливо яскраво це проявляється в оцінках подій Російської історії XX століття: «Фраза доповідача «в 1941 р. німецькі війська входять на Україну, в результаті чого церковні відносини між Україною і Росією перериваються», привертає до себе не меншу увагу: на відміну від більшовиків, німці у єпископа Макарія Україну не «окупують», а всього лише «входять» в неї», - обурюються автори коментарів.

Одним із «прикладів гнітюче низької» якості дослідження автори наводять соціологічні дані, які подає єпископ Макарій. Він банально переказує дані Центру Разумкова, згідно з якими віруючими УПЦ КП себе називають 44% православних, а віруючими УПЦ (МП) лише 18%. Автори коментарів не подають раціональної критики даних, а всього лише обмежуються фразою «очевидно, наскільки нерелевантні ці цифри».

У Російський Православній Церкві раніше обіцяли опублікувати 900 сторінок досліджень на тему «українського питання», проте, мабуть, вирішили поки обмежитися випуском коментарів без афішування авторства текстів, інформує Сerkvarium.