• Головна
  • Новини
  • Синод РПЦ назвав дії Константинополя антиканонічними і пригрозив "ответкою"...

Синод РПЦ назвав дії Константинополя антиканонічними і пригрозив "ответкою"

08.09.2018, 15:43
Синод РПЦ назвав дії Константинополя антиканонічними і пригрозив "ответкою" - фото 1
Відповідні дії Московський Патріархат обіцяє "вжити найближчим часом".

РПЦ.jpgСинод РПЦ 8 вересня 2018 року оприлюднив заяву, в якій висловив «протест і глибоке обурення» у зв’язку з опублікованим 7 вересня комюніке Головного секретаріату Священного Синоду Константинопольського Патріархату, в якому повідомляється про призначення двох єрархів цієї Церкви — архиєпископа Памфільського Даниїла (США) та єпископа Едмонтонського Іларіона (Канада) — «екзархами» Константинопольського Патріархату в Києві». Повідомляє Інформаційно-просвітницький відділ УПЦ із посиланням на сайт patriarchia.ru.

У документі наголошується, що таке рішення було прийнято без погодження з Патріархом Московським і всієї Русі Кирилом і Митрополитом Київським і всієї України Онуфрієм та є, як йдеться у заяві, "грубим нехтуванням церковних канонів, що забороняють єпископам однієї Помісної Церкви втручатися у внутрішнє життя і справи іншої Помісної Церкви (2-е правило II Вселенського Собору; 20-е правило Трульського Собору; 13-е правило Антіохійського Собору; 3-е, 11-е і 12-е правила Сардикійського Собору)".

«Воно повністю суперечить незмінній до сьогодні позиції Константинопольського Патріархату й особисто Патріарха Варфоломія, який неодноразово заявляв, що визнає Блаженнішого Митрополита Онуфрія єдиним канонічним главою Православної Церкви в Україні», — йдеться у заяві РПЦ.

Окрім того, рішення Константинопольського Патріархату — «прийняти до розгляду питання про надання автокефалії “православним віруючим України”» — як стверджують у Москві,"прийнято всупереч волі єпископату Української Православної Церкви".

Також у заяві йдетья: «Ці дії заводять у глухий кут відносини між Російською і Константинопольською Церквами, створюють реальну загрозу єдності всього світового Православ’я», — йдеться в заяві.

«Священний Синод РПЦ заявляє, що вся повнота відповідальності за ці антиканонічні діяння лягає особисто на Патріарха Варфоломія і тих осіб у Константинопольській Церкві, які їх підтримують. Відповідні дії Московського Патріархату будуть вжиті найближчим часом», — йдеться у повідомленні Синоду РПЦ.