• Головна
  • Теми
  • У Москві відреагували на слова Президента покласти край залежності українського православ’я від російської Церкви...

У Москві відреагували на слова Президента покласти край залежності українського православ’я від російської Церкви

25.08.2018, 10:39
У Москві відреагували на слова Президента покласти край залежності українського православ’я  від російської Церкви - фото 1
Під час військового параду в Києві Президент Петро Порошенко заявив про бажання покласти край залежності української православної спільноти від російської Церкви. Такі слова викликали критику представника Московського Патріархату.

Під час військового параду в Києві Президент Петро Порошенко заявив про бажання покласти край залежності української православної спільноти від російської Церкви. Такі слова викликали критику представника Московського Патріархату, інформує Радіо Свобода.

парад_1.jpg

«Нехай сьогодні нас почують і в Константинополі, і в Москві, і у Ватикані: ми маємо твердий намір розрубати останній вузол, яким імперія відчайдушно намагається прив'язати нас до себе. Ми сповнені рішучості покласти край неканонічному перебуванню вагомої частини нашої православної спільноти у залежності від російської Церкви», – сказав Порошенко.

Глава держави при цьому наголосив, що вказана Церква «освячує гібридну війну Путіна проти України, день і ніч молиться і за російську владу, і за російську армію».

В свою чергу, заступник голови синодального відділу зовнішніх церковних зв'язків Московського Патріархату (інша офіційна назва – Російська Православна Церква) протоєрей Микола Балашов назвав такі слова українського Президента спробою втримати владу.

 «Єдина митрополія, а потім самостійна, автокефальна Церква всієї Русі об'єднує всі народи, що ведуть свій родовід від Дніпровської хрещальної купелі святого Володимира, вже 1030 років. За цей час багато змінювалося мирських правителів, то ворогували, то об'єднувалися один з одним... А Церква єдина стояла, стоїть і стояти буде», – сказав він.

Нагадаємо, в кінці липня Петро Порошенко заявив представнику Вселенського Патріарха, що Україна очікує на Томос про автокефалію. «З таким же нетерпіннями ми, ваше високопреосвященство, чекаємо на Томос, чекаємо рішення нашої Матері-Церкви, чекаємо рішення синоду. Ми дуже дякуємо за твердість… Ми впевнені, що зараз це рішення має бути ухвалене, причому у суворій відповідності до канонічних норм», – сказав він.