• Головна
  • Новини
  • "Огидно": російський історик пропісочив пропутінську промову Патріарха Кирила...

"Огидно": російський історик пропісочив пропутінську промову Патріарха Кирила

22.07.2018, 11:28
Проповідь Предстоятеля Російської Православної Церкви Патріарха Кирила на богослужінні з приводу 100-річчя розстрілу царської сім'ї "викликає дуже великі питання". Таку думку в інтерв'ю OBOZREVATEL висловив російський опозиційний політик, відомий історик Андрій Зубов.

Проповідь Предстоятеля  Російської Православної Церкви Патріарха Кирила на богослужінні з приводу 100-річчя розстрілу царської сім'ї "викликає дуже великі питання". Таку думку в інтерв'ю OBOZREVATEL висловив російський опозиційний політик, відомий історик Андрій Зубов.

Перш за все він звернув увагу на те, що Патріарх, розмірковуючи про скоєний 100 років тому злочин, жодного разу не згадав ні про конкретних виконавців, імена яких відомі, ні про тих, хто віддавав наказ про розстріл Миколи II - "Леніна, Троцького, Свердлова". Крім того, "патріарх старанно уникав будь-якого осуду комуністів, більшовиків і чекістів".

Замість цього глава РПЦ звинуватив "інтелігенцію і навіть деяких представників Церкви, що вони ніби відступили від якихось традиційних форм, що були властиві Росії", зокрема за прагнення до кращого майбутнього, нагадав Зубов. "Начебто прагнення до кращого майбутнього - це щось дуже погане", - зауважив він.

"Це дуже характерна риса. Патріарх розуміє, що нинішня влада Росії - одне тіло з тією владою, яка вбила царя, його сім'ю і близьких", - переконаний опозиціонер.

На його думку, "кілька разів Патріарх здійснив явні історичні фальсифікації", зокрема, засуджуючи інтелігенцію, яка "хотіла хорошого життя", і не згадуючи про те, що держава, проти якої вона виступала, "здійснювала багато злочинних діянь, перше з яких - це, безумовно, кріпосне право".

"Говорячи про 1918 рік, про це страшне вбивство, він, в першу чергу, говорить про 2018 рік і про те, що за жодних обставин, яка б не була погана влада, як би вона не крала, як би вона не вбивала, всім треба смиренно, як баранам, її слухатися, і тільки тоді буде щастя", - переконаний Зубов.

"Я думаю, що це огидно і за людським законом, і за законом духовної моральності, християнської моралі", - резюмував він.

Раніше стало відомо про те, що на Богослужінні з нагоди 100-річчя розстрілу царської сім'ї був присутній Предстоятель УПЦ (МП) Митрополит Онуфрій.