• Головна
  • Новини
  • "Якщо Варфоломій дасть автокефалію, УПЦ (МП) перестане бути Церквою більшості", - Андрій Кураєв...

"Якщо Варфоломій дасть автокефалію, УПЦ (МП) перестане бути Церквою більшості", - Андрій Кураєв

11.07.2018, 11:52
"Якщо Варфоломій дасть автокефалію, УПЦ (МП) перестане бути Церквою більшості", - Андрій Кураєв - фото 1

В інтерв’ю «Еху Москви» відомий російський богослов протодиякон Андрій Кураєв висловив думку, що у випадку, якщо Патріарх Варфоломій надасть Україні Томос про автокефалію, УПЦ у підпорядкуванні Московського Патріархату «швидко припинить бути Церквою більшості», натомість «церквою більшості стане автокефальна українська Церква».

В інтерв’ю «Еху Москви» відомий російський богослов протодиякон Андрій Кураєв висловив думку, що у випадку, якщо Патріарх Варфоломій надасть Україні Томос про автокефалію, УПЦ у підпорядкуванні Московського Патріархату «швидко перестане бути Церквою більшості», натомість «церквою більшості стане автокефальна українська Церква».

Кураєв.jpg

При цьому кількість тих, хто свідомо захоче залишитись частиною РПЦ, буде дуже незначною: «Якісь парафії, люди, монастирі все одно виявлять бажання залишитися з Москвою. Вони хочуть усвідомлювати себе символічно частиною РПЦ. Може їх буде 3%, це не має значення, скільки. Але хтось захоче».

Позиція Андрія Кураєва радикально протирічить неодноразово висловленим залякуванням спікерів УПЦ (МП), що у випадку отримання Томосу буде створено рівноцінну паралельну юрисдикцію, і розкол між православними українцями буде законсервовано на довгі роки. Очевидно, що в Москві усвідомлюють маніпулятивність таких заяв.

Одночасно протодиякон Андрій висловив побоювання про можливі репресії тієї нечисленної групи віруючих, яка фактично і створить РПЦ в Україні: «Питання в тому, щоб на ці три відсотки диваків не обрушилися репресії. Типу ви не пройшли перереєстрацію, і тому не маєте права володіти цим храмом, ви не маєте права видавати якісь свої журнали або книги, створювати свої школи... Тому що на цих «іноземців» дуже легко обвалити масу обмежень. Ми ж бачимо, як це робиться в Росії, коли якась організація релігійна оголошується небажаною».

Щодо можливих захоплень церковних святинь, які наразі знаходяться в користуванні Московського патріархату, Андрій Кураєв висловився так: «Ніяких володінь у московської церкві там немає. І якраз це бісить і українських архиєреїв і Москву. Тому що за українським законодавством власниками храмів є тільки парафіяни. Конкретні парафіяни цього храму. А не єпархія». Отже, якщо парафіяни вирішать перейти у підпорядкування новоствореної автокефальної Церкви, церковне керівництво УПЦ (МП) не зможе цьому зашкодити.

Зазначимо, що нещодавно в одному з інтерв’ю профільний чиновник Міністерства культури України Андрій Юраш зазначив, що у людей лишається право не входити до нової Церкви. «Наша Конституція і закон дозволяють це зробити», – наголосив він.

Нагадаємо, що найбільші монастирі України в підпорядкуванні Московського Патріархату – Києво-Печерська та Почаївська лаври – є не власниками, а тільки тимчасовими користувачами церковної нерухомості, яка належить державі Україна.