• Головна
  • Новини
  • Питання автокефалії України – головне на найближчому Синоді РПЦ, - Олексій Венедиктов...

Питання автокефалії України – головне на найближчому Синоді РПЦ, - Олексій Венедиктов

10.07.2018, 14:15
Питання автокефалії України – головне на найближчому Синоді РПЦ, - Олексій Венедиктов - фото 1

На 14 липня 2018 року заплановане засідання Священного Синоду РПЦ, на якому Московська Патріархія може обговорити питання про автокефалію УПЦ. Такий висновок зробила російська Інтернет-газета "Знак" з повідомлення головного редактора "Ехо Москви" Олексія Венедиктова.

На 14 липня 2018 року заплановане засідання Священного Синоду РПЦ, на якому Московська Патріархія може обговорити питання про автокефалію УПЦ. Такий висновок зробила російська Інтернет-газета "Знак" з повідомлення головного редактора "Ехо Москви" Олексія Венедиктова, опублікованого в його телеграм-каналі:

замітка.jpg

Як випливає з повідомлення, в цьому випадку РПЦ може обговорити тільки наслідки надання Константинополем Томосу Україні. Власного рішення вступити в гру і почати лібералізацію відносин свого українського філіалу (УПЦ (МП)) і невизнаних православних Церков в Україні Московська Патріархія прийняти не може.

візит.jpg

Як відомо, 9 липня в Москві відбулася запланована зустріч між делегацією Константинопольського Патріархату і Російської Православної Церкви. Зустріч була надто короткою, сторони розійшлися без спільного комюніке та узгоджених заяв.

Заступник глави ВЗЦЗ МП протоєрей Микола Балашов дуже обтічно прокоментував підсумки зустрічі: "Сторони визнали корисною зустріч, що відбулася, і ті позиції Російської Православної Церкви, які на цій зустрічі були висловлені, члени делегації Константинопольської Церкви обіцяли донести до Патріарха Константинопольського Варфоломія і Священного Синоду Константинопольської Церкви". Можна припустити, що опоненти відмовилися від будь-яких дискусій і просто обмінялися ультиматумами. Про тривожний стан Моспатріархії говорить і замітка Олексія Венедиктова.

Мабуть, не випадково напередодні зустрічі керівник інформаційного відділу Української Православної Церкви архиєпископ Ірпінський Климент (Вечеря) в коментарі російському агентству ТАСС висловив надію, що "Константинопольська Церква і РПЦ не підтримають автокефалію в Україні":

«Ми вважаємо, що сьогодні в світлі тих контактів, які будуть в Москві, і в світлі того, що вже було в Константинополі під час зустрічі представників єпископату Української Православної Церкви з Патріархом Варфоломієм, будуть знайдені всі точки дотику для того, щоб не створювати складнощів, а вирішувати ті проблеми, в яких сьогодні найчастіше Церква опиняється».

При цьому єпископ назвав антиавтокефальну позицію УПЦ (МП) "консолідованою", що є неправдою, оскільки голоси священства і пастви цієї Церкви за автокефалію ретельно придушуються і не приймаються до уваги.