• Головна
  • Новини
  • «Русский мир» в освіту: Патріарх Кирил закликав будувати у вишах домові церкви РПЦ...

«Русский мир» в освіту: Патріарх Кирил закликав будувати у вишах домові церкви РПЦ

17.03.2018, 17:36
Патріарх Кирил (Гундяєв) закликав розвивати служіння священиків в російських вузах, відновлюючи тим самим дореволюційну традицію. Про це він сказав, відкриваючи 16 березня засідання Вищої церковної ради – своєрідного “уряду” РПЦ, пише Портал-Credo.ru.

Глава РПЦ Патріарх Кирил (Гундяєв) закликав розвивати служіння священиків в російських вузах, відновлюючи тим самим дореволюційну традицію. Про це він сказав, відкриваючи 16 березня засідання Вищої церковної ради - своєрідного"уряду" РПЦ, пише Портал-Credo.ru.

"Університетський священик, домова церква в вузі - це демонстрація історичного і існуючого досі зв'язку християнства і науки, - цитує Кирила ТАСС. - Ви знайдете університетську церкву і в Оксфордському, і в Гарвардському університетах. Багато бували в тих країнах і бачили, що там присутність капелана в університеті так само природна, як присутність професора".

"Через ці храми у освіченої частини нашого суспільства може формуватися уявлення про православ'я, щоб стиралися стереотипи в тому числі про те, що наука і релігія перебувають у вічному конфлікті. Робота капеланів повинна допомагати студентам і професорам відповідати на ті критичні питання, які виникають в суспільстві , які звертаються на адресу церкви. На них Церква відповідає в міру сил, але не завжди ці відповіді досягають університетського середовища", - вважає Кирил.

За його словами, така пропозиція не уособлює "клерикальний похід до науки", а є "тією самою традицією, яка належала Росії і сьогодні належить дуже багатьом країнам".

"Але, щоб відновити університетське священство як невід'ємну органічну частину студентства, нам потрібні значні зусилля ... Священики, які служать в храмах при вузах і займаються там просвітницькою роботою, покликані задовольняти найвищі вимоги, повинні бути на одному освітньому рівні зі студентами та викладачами. Дуже важливо, щоб у вузівського пастиря була вища світська освіта", - сказав предстоятель РПЦ МП.