• Головна
  • Новини
  • У РПЦ прийняли рішення щодо Всеправославного Собору на Криті: «Не може розглядатися як Всеправославний»...

У РПЦ прийняли рішення щодо Всеправославного Собору на Криті: «Не може розглядатися як Всеправославний»

18.07.2016, 13:10
У РПЦ прийняли рішення щодо Всеправославного Собору на Криті: «Не може розглядатися як Всеправославний» - фото 1
15 липня 2016 року в Патріаршій і Синодальній резиденції в Даниловому монастирі в Москві під головуванням Патріарха Московського і всієї Русі Кирила відбулося засідання Священного Синоду Російської Православної Церкви.

РПЦ.jpg15 липня 2016 року в Патріаршій і Синодальній резиденції в Даниловому монастирі в Москві під головуванням Патріарха Московського і всієї Русі Кирила відбулося засідання Священного Синоду Російської Православної Церкви.

Члени Синоду обговорили Всеправославний Собор, що відбувся на острові Крит 18-26 червня 2016 року і в якому взяли участь першоєрархи 10 з 14 Помісних Православних Церков. Нагадаємо, РПЦ, Болгарська, Антіохійська і Грузинська Православні Церкви не брали участі у цьому Соборі.

Синод РПЦ ухвалив (Журнал № 48):

1. Визнати, що Собор, який відбувся на Криті, і в якому взяли участь Предстоятелі та архиєреї десяти з п'ятнадцяти автокефальних Православних Помісних Церков (в РПЦ до цього переліку відносять також Американську Православну Церкву. – ред. РІСУ), є важливою подією в історії соборного процесу в Православній Церкві, що розпочався того Першою Всеправославною нарадою на острові Родос в 1961 році.

2. Підкреслити, що основу загальноправославної співпраці протягом всього соборного процесу становив принцип консенсусу.

3. Констатувати, що проведення Собору при відсутності згоди з боку низки автокефальних Православних Церков порушує цей принцип, внаслідок чого Собор, що відбувся на Криті, не може розглядатися як Всеправославний, а прийняті на ньому документи – як такі, що виражають Загальноправославний консенсус.

4. Відзначити в зв'язку з цим позицію Священного Синоду Антіохійського Патріархату. (Священний Синод Антіохійської Церкви назвав Всеправославний Собор на Криті «попередніми зборами на шляху до Всеправославного Собору», а прийняті на ньому документи такими, що не мають остаточного характеру і відкритими для дискусій. Офіційної позиції Болгарської і Грузинської Православних Церков з цього питання наразі немає. – ред. РІСУ ).

5. Доручити Синодальній біблійно-богословській комісії після отримання офіційно завірених копій схвалених Собором на Криті документів опублікувати їх і вивчити, беручи також до уваги відгуки та зауваження, які  можуть надійти від преосвященних архиєреїв, духовних навчальних закладів, богословів, кліриків, ченців і мирян. За підсумками всебічного вивчення подати висновки Священному Синоду.