• Головна
  • Новини
  • В РПЦ не вважають майбутній Всеправославний собор 2016 року – Вселенським...

В РПЦ не вважають майбутній Всеправославний собор 2016 року – Вселенським

14.03.2014, 10:08
В РПЦ не вважають майбутній Всеправославний собор 2016 року  – Вселенським - фото 1

В інтерв'ю інформагентству «Інтерфакс- Релігія » голова Синодального інформаційного відділу РПЦ В. Легойда розповів про підсумки зібрання Предстоятелів і представників Православних Церков, що відбувся на минулому тижні в резиденції Константинопольського Патріарха на Фанарі в Стамбулі.

Легойда.jpgВ інтерв'ю інформагентству «Інтерфакс- Релігія » голова Синодального інформаційного відділу РПЦ В. Легойда розповів про підсумки зібрання Предстоятелів і представників Православних Церков, що відбувся на минулому тижні в резиденції Константинопольського Патріарха на Фанарі в Стамбулі.

Основною метою зібрання стала підготовка до Всеправославного Собору. За словами глави синодального відділу, Предстоятелям Православних Церков вдалося досягти під час зборів одностайності щодо скликання Собору навесні 2016 року.

«Делегація Російської Православної Церкви, очолювана Святішим Патріархом Кирилом, зіграла в цьому найважливішу роль, - підкреслив В.Р. Легойда. - На зборах було прийнято рішення інтенсифікувати підготовку до скликання Собору. Вже восени поточного року почне роботу спеціальна Міжправославна комісія у складі одного архиєрея і одного радника від кожної автокефальної Церкви. Передбачається, що до весни майбутнього року комісія підготує грунт для відкриття Всеправославної передсоборної наради. Вона повинна буде погодити останні питання, що потребують вирішення, і стати заключним етапом на шляху до Всеправославного Собору».
«Особливо слід відзначити, що Предстоятелі та представники Церков однозначно підтримали спочатку займану Російською Церквою позицію, що всі рішення майбутнього Всеправославного Собору повинні прийматися на підставі консенсусу, - додав глава Синодального інформаційного відділу РПЦ. - Це означає, що, якщо будь-яке рішення не підтримає хоча б одна з Церков, воно прийнято не буде, тобто жодна Церква не залишиться в меншості. Це давня церковна традиція, що характеризує соборність і відрізняє останню від парламентської демократії, де при прийнятті рішень панує принцип більшості голосів. Проведення Собору важливе, крім того, і як живий приклад відновлення міжправославного спілкування, довгий час ускладненого різними чинниками» .
Відповідаючи на питання, чи є майбутній Собор Вселенським, В.Р. Легойда пояснив: «Собор, підготовка до якого увійшла в завершальну фазу, носить назву Святого і Великого, іноді його ще називають Всеправославним. Іменування його Вселенським не прийнято і некоректно. Останній Вселенський Собор був скликаний у 787 році в Нікеї, і з тих пір такі Собори не збиралися. Після схизми 1054 на Заході продовжували проводити Собори, які там іменували  вселенськими». Разом з тим, на Сході вони такими не визнавалися ... ».
«Очікується, що у Всеправославному Соборі в 2016 році будуть брати участь представники і Предстоятелі всіх загальновизнаних автокефальних Православних Церков» , - сказав на завершення В.Р. Легойда, повідомляє Патриархия.ru.