• Головна
  • Новини
  • Патріарх Кирил у посланні до 1025-річчя Хрещення Руси закликав православні народи брататися...

Патріарх Кирил у посланні до 1025-річчя Хрещення Руси закликав православні народи брататися

17.07.2013, 10:22
Патріарх Кирил у посланні до 1025-річчя Хрещення Руси закликав православні народи брататися - фото 1
У посланні Патріарх Кирил називає Хрещення Русі — життєдайним джерелом.

хрещення.jpgПослання Глави РПЦ з нагоди святкування 1025-ліття хрещення Руси ухвалив Синод Російської Православної Церкви на засіданні 16 липня 2013 року (журнал № 69).

Як наголошує Патріарх Кирил у посланні, протягом минулих 1025 років сталися як славні, так і трагічні події, але народ, який прийняв християнську віру, не один раз доводив вірність Спасителю.

Предстоятель РПЦ закликає: «Ми повинні засвоїти уроки минулого. І головний з них такий: будівля нашої цивілізації не може існувати без євангельського фундаменту, на якому її було споруджено», бо «нації, які втратили етику самообмеження й служіння Богу, Вітчизні й ближньому, втрачають духовну силу, стають слабкими й вразливими, що тягне за собою загрозу зникнення і сумну перспективу поступитися своїм місцем іншим, духовно сильнішим».

У посланні Патріарх Кирил називає Хрещення Русі — «життєдайним джерелом, що живить нас донині й дає сили творити життя країн-спадкоємців історичної Русі, на основі вічних цінностей, отриманих нами від Бога, що з'єднують нас духовними скріпами».

Глава РПЦ  зазначає, що православна віра стала надбанням мільйонів людей. «Зі смиренням слід визнати, що світова історія не знає такого грандіозного й стрімкого релігійного відродження, яке сталося на просторі історичної Русі за останні 25 років», – наголошує у посланні Патріарх Кирил.

Він закликає «народи, в яких вкоренилася свята православна віра, «служити прикладом братерства й взаємодопомоги для всього людства».

Головний меседж від Патріарха Кирила до 1025-ліття хрещення Руси: «Свята Русь жива до того часу, поки вона є вірною вибору, зробленому рівноапостольним князем Володимиром, поки зберігає свою духовну єдність, поки пам'ятає і молитовно вшановує наших спільних святих. І якщо ми збережемо цю єдину спадщину і духовну спорідненість — ми маємо майбутнє».