Синод РПЦ утворив 3 нові митрополії

30.05.2013, 09:42
У Санкт-Петербурзі 29 травня 2013 року під головуванням Патріарха Московського і всієї Русі Кирила відбулося чергове засідання Священного Синоду Руської Православної Церкви.

У Санкт-Петербурзі 29 травня 2013 року під головуванням Патріарха Московського і всієї Русі Кирила відбулося чергове засідання Священного Синоду Руської Православної Церкви.

Синод прийняв рішення про утворення нових митрополій — Брянської, Карельської й Липецької, а також визначив голів цих митрополій і призначив правлячих архієреїв на новостворені кафедри у складі митрополій.

Єпископу Барнаульскому і Алтайському Максиму Синод доручив очолити новостворену Єлецьку єпархію в складі Липецької митрополії. Преосвященним Барнаульським і Алтайським Синод визначив бути єпископу Каменському і Алапаєвському Сергію із звільненням його від керівництва Каменською єпархією. Тимчасове керівництво Каменською єпархією доручено митрополиту Єкатеринбурзькому і Верхотурському Кирилу.

Вікарієм Пермської єпархії з титулом «Добрянський» призначено заштатного єпископа Никона (Миронова). Єпископом Аргентинським і Південноамериканським Синод постановив обрати архімандрита Леоніда (Горбачова), представника Патріарха Московського і всієї Русі при Патріархові Олександрійському і всієї Африки.

Протоієрея Сергія Привалова, виконуючого обов`язки голови Синодального відділу із взаємодії зі Збройними силами та правоохоронними органам , включено до складу Вищої Церковної Ради за посадою. Синод благословив протоієрею Димитрію Смирнову, першому заступнику голови Патріаршої комісії з питань сім`ї та захисту материнства, продовжити роботу у складі Вищої Церковної Ради.

Члени Синоду затвердили поданий Синодальною богослужбовою комісією текст молитви святим благовірним Петру й Февронії для включення до богослужбових чинопослідувань і читання після закінчення Божественної літургії у дні пам`яті святого подружжя.

Було затверджено Положення про канонічні підрозділи Руської Православної Церкви, що функціонують на території установ кримінально-виконавчої системи та типовий статут монастиря, приписного до ставропігійного монастиря.

Члени Синоду мали міркування про стан справ у Представництві Московського Патріархату в Дамаску. Синод ухвалив архімандрита Олександра (Єлісова) звільнити з посади представника Патріарха Московського і всієї Русі при Патріархові Великої Антіохії та всього Сходу. Тимчасово виконуючим обов`язки представника Патріарха Московського при Патріархові Великої Антіохії призначено клірика Іркутської єпархії, аспіранта Загальноцерковної аспірантури й докторантури ієромонаха Єфрема (Пашкова). Тимчасово виконуючим обов`язки секретаря Представництва Патріарха Московського при Патріархові Великої Антіохії призначено клірика Київської митрополії протоієрея Захарія Керстюка. Про це інформує  Прес-служба Патріарха Московського і всієї Русі.