• Головна
  • Новини
  • Московська Патріархія за 20 років так і не змогла запропонувати реальні шляхи подолання розколу в Україні, — вважає експерт...

Московська Патріархія за 20 років так і не змогла запропонувати реальні шляхи подолання розколу в Україні, — вважає експерт

12.08.2011, 17:06
Московська Патріархія за 20 років так і не змогла запропонувати реальні шляхи подолання розколу в Україні, — вважає експерт - фото 1

Якщо вона за 20 років не може показати способу лікування і збереження Московського Патріархату в єдності, то повинна або запропонувати самим українцям, щоб вони віднайшли інший спосіб лікування розколу, або дати Константинопольському Патріархатові право запропонувати такий спосіб.

exklusiv.gifЮрій Чорноморець«Московська Патріархія все-таки відповідальна за те, що діється на українській території, — сказав в інтерв’ю РІСУ док. філос. наук, шеф-редактор «Богословського портала» Юрій Чорноморець, — і якщо вона за 20 років не може показати способу лікування і збереження Московського Патріархату в єдності, то повинна або запропонувати самим українцям, щоб вони віднайшли інший спосіб лікування розколу, або дати Константинопольському Патріархатові право запропонувати такий спосіб. Щоб усе-таки тут була єдина Православна Церква».

Ю.Чорноморець припускає, що умовно мирний розкол в Україні є зручним для РПЦ, але водночас вона «ставить себе перед іншими Православними Церквами і найперш — перед Константинопольським Патріархатом — у незручне становище. Чому? Тому що згідно з канонами, Константинопольський Патріархат є найвищою апеляційною інстанцією у православному світі, й УАПЦ та Київський Патріархат апелюють до Константинопольського Патріархату. У цій ситуації Константинопольський Патріарх як найвищий арбітр визначає, що це територія Московської Патріархії, і запитує, що вона зробила для лікування розколу. Якщо Москві нема чого сказати (а за 20 років можна вже зробити висновок, що вони не хочуть лікування розколу), тоді знову ж таки Константинопольський Патріархат має брати на себе відповідальність за те, що відбувається тут. І це ситуація, яка Москві дуже невигідна».

Експерт вважає, що Московська Патріархія не має серед помісних Церков підтримки своєї позиції. «Бо якщо сьогодні зібрати нараду Предстоятелів Православних Церков, яка колись збиралася щодо Болгарії або щодо Єрусалимського Патріарха, то яку б пропозицію не висунув Константинопольський Патріархат, навіть про автокефалію Київської Церкви, її підтримає більшість», — припускає Ю.Чорноморець.

За його словами, в Україні все більше людей, які не вважають автокефалію злом. А все меншає кількість людей з екстремістськими антиукраїнськими настроями. «Канонічна автокефалія – це спосіб не відділення, а існування Церкви в цій традиційно православній країні. … Ця держава відбулася і закономірно, що в нас має бути Православна Церква. Ми не Намібія і не Алжир. У нас є православна більшість, у нас є дуже давня традиція. І нам є на що опертися — на традицію Київської митрополії, яка тут існувала й дає підставу для того, щоб рано чи пізно була самостійна автокефальна Церква».

В той же час Ю.Чорноморець вважає, що якщо хтось «протестуватиме проти законної автокефалії, яку надасть Вселенське Православ’я або, наприклад, Московський Патріархат, то ким є ця людина за своїми настроями? Вона є сектантом! А такі сектантські настрої ми бачили у всіх цих галасливих виступах Союзу православних братств або в заявах деяких священиків-маргіналів».

Повний текст інтерв’ю