У Києво-Печерській Лаврі відбулось засідання Синоду РПЦ

28.07.2011, 15:03
У Києво-Печерській Лаврі відбулось засідання Синоду РПЦ - фото 1
У Синодальному залі Київської Митрополії в Свято-Успенській Києво-Печерській Лаврі під головуванням Патріарха Московського і всієї Русі Кирила 27 липня відбулось чергове засідання Синоду Руської Православної Церкви.

RPC.jpgУ Синодальному залі Київської Митрополії в Свято-Успенській Києво-Печерській Лаврі під головуванням Патріарха Московського і всієї Русі Кирила 27 липня відбулось чергове засідання Синоду Руської Православної Церкви.

Постійними членами Священного Синоду є: Митрополит Київський і всієї України Володимир, митрополит Санкт-Петербурзький і Ладозький Володимир, митрополит Мінський і Слуцький Філарет, Патріарший екзарх всієї Білорусі, митрополит Крутицький і Коломенський Ювеналій, митрополит Кишинівський і всієї Молдови Володимир, митрополит Саранський і Мордовський Варсонофій, митрополит Волоколамський Іларіон.

Як інформує сайт УПЦ, до участі в засіданнях літньої сесії (березень-серпень 2011 року) також запрошені: митрополит Луганський і Алчевський Іоанникій, архиєпископ Берлінський і Германський Феофан, архиєпископ Петрозаводський і Карельський Мануїл, архиєпископ Астраханський і Єнотаєвський Іона, архієпископ Томський і Асіновський Ростислав.

Перед початком засідання Патріарх Кирил звернувся до членів Синоду та акредитованих представникам ЗМІ з коротким вітальним словом. Предстоятель РПЦ висловив радість, що чергове засідання Синоду знову проходить в стінах Києво-Печерської лаври, поблизу нетлінних мощей преподобних отців Києво-Печерських.

Серед іншого, було заслухано повідомлення  Митрополита Володимира про Ювілейний Собор УПЦ, який відбувся 8 липня ц.р.

У доповіді йшлося про те, що підводячи підсумки діяльності Української Православної Церкви за період з часу останнього Собору Української Православної Церкви, що відбувся 26 червня 1992 року, Собор затвердив рішення Соборів єпископів і Священного Синоду Української Православної Церкви, прийняті в міжсоборний період, а також схвалив діяльність синодальних установ, єпархіальних архиєреїв, духовенства, монашества і мирян Української Православної Церкви, спрямовану на відродження храмів і монастирів, розвиток місіонерської, просвітницької, виховної та освітньої діяльності, соціальне служіння ближньому і доброделаніе. 

Члени Собору УПЦ ще раз підтвердили молитовну і канонічну єдність з Російською Православною Церквою, через яку Українська Православна Церква з'єднана з усіма Помісними Православними Церквами. Собор УПЦ засвідчив, що нинішній канонічний статус Української Православної Церкви як самокерованої Церкви з правами широкої автономії є запорукою збереження її внутрішньої єдності і фундаментом для відновлення єдності українського Православ'я. 

По УПЦ Синод РПЦ ухвалив: 
1. Доповідь Митрополита Володимира  взяти до відома. 
2. Висловити подяку Митрополиту Київському і всієї України Володимиру за багаторічну працю, неоціненний внесок у розвиток церковного життя в Україні і зміцнення церковної єдності. 
3. Взяти до відома рішення Собору єпископів Української Православної Церкви про створення Міжсоборна комісії, якій, зокрема, доручено доопрацювання окремих положень статуту Української Православної Церкви, висловивши сподівання, що комісія врахує побажання, висловлені в ході Собору єпископів Української Православної Церкви, а також пропозиції, що надійшли на адресу Собору .