• Головна
  • Новини
  • Пленум Міжсоборної присутності РПЦ не розглядає питання про прийняття в лоно Церкви розкольників, тому що документ потребує доопрацювання...

Пленум Міжсоборної присутності РПЦ не розглядає питання про прийняття в лоно Церкви розкольників, тому що документ потребує доопрацювання

30.01.2011, 18:07
Пленум Міжсоборної присутності РПЦ не розглядає питання про прийняття в лоно Церкви розкольників, тому що документ потребує доопрацювання - фото 1

«Історичною подією» назвав перший пленум Міжсоборної присутності Російської Православної Церкви (РПЦ) Патріарх Московський і всієї Русі Кирил. Вранці 28 січня він очолив церемонію відкриття і роботу першого пленуму, який проходить в залі церковних соборів храму Христа Спасителя в Москві.

mizhsoborna-prusutnist..jpg«Історичною подією» назвав перший пленум Міжсоборної присутності Російської Православної Церкви (РПЦ) Патріарх Московський і всієї Русі Кирил. Вранці 28 січня він очолив церемонію відкриття і роботу першого пленуму, який проходить в залі церковних соборів храму Христа Спасителя в Москві. 

Як повідомляє Благовест-інфо, Міжсоборна присутність РПЦ була заснована в 2009 р. на Помісному Соборі, відразу після його обрання на патріарший престол. Міжсоборна присутність сьогодні включає 144 осіб, з них 54 архиєрея, 59 священнослужителів, 7 ченців, 25 мирян. Патріарх підкреслив, що «колегіальність цього органу дає можливість представникам всієї церковної повноти брати участь у підготовці важливих рішень». 

Як вже РІСУ повідомляла, у роботі пленуму бере участь делегація УПЦ, оскільки Предстоятель і архиєреї Української Православної Церкви очолюють кілька комісій.  Митрополит Володимир є головою комісії з питань протидії церковним розколам і їх подолання; Керуючий справами УПЦ архиєпископ Білоцерківський і Богуславський Митрофан (Юрчук) очолює комісію з питань парафіяльного життя та парафіяльної практики, а ректор Київських духовних академії та семінарії архиєпископ Бориспільський Антоній – комісію з питань духовної і релігійної освіти. 

На порядку денному Міжсоборної присутності позначено 97 питань, створено 13 комісій, кожна з яких працює на регулярній основі. Напередодні Архиєрейського Собору РПЦ, який пройде на початку лютого, пленум повинен затвердити у другому читанні близько десятка важливих документів, які вже були розглянуті в першому читання 16 грудня 2010 року на другому засіданні президії Міжсоборної присутності. 

Пленум розглядає такі документи: «Громадська діяльність православних християн», «Практика заяв і дій єрархів, духовенства і мирян під час передвиборних кампаній. Проблема висунення духовенством своїх кандидатур на виборах »,«Ставлення РПЦ до навмисного публічного богохульства і наклепу стосовно Церкви»,« Критерії хіротонії безшлюбних осіб, які не перебувають у чернецтві»,« Про принципи організації соціальної роботи в Російській Православній Церкві »,«Пропозиції Церкви, державі і суспільству щодо увічнення пам'яті новомучеників і постраждалих в роки гонінь»,« Тимчасове положення про соціальну та матеріальну підтримку єпархіального кліру, причту, співробітників церковних установ, духовних навчальних закладів та їх сімей». 

За словами Патріарха Кирила, ще один підготовлений документ – «Про прийняття в лоно Церкви тих, хто повертається з розколів» потребує доопрацювання і на першому пленумі розглядатися не буде.