• Головна
  • Теми
  • Патріарх Кирил освятив Свято-Преображенський собор в Одесі...

Патріарх Кирил освятив Свято-Преображенський собор в Одесі

21.07.2010, 12:48
Патріарх Кирил освятив Свято-Преображенський собор в Одесі - фото 1
Патріарх Московський і всієї Русі Кирил 21 липня, на другий день своєї пастирської поїздки Україною, здійснив освячення відновленого Спасо-Преображенського кафедрального собору на Соборній площі міста.

Odesa_osv.jpgПатріарх Московський і всієї Русі Кирил 21 липня, на другий день своєї пастирської поїздки Україною, здійснив освячення відновленого Спасо-Преображенського кафедрального собору на Соборній площі міста.

Перед Літургією Патріарх очолив хресний хід до собору, особисто несучи ковчег з мощами, які були потім у відповідності з церковними канонами покладені під престол освяченого храму, єпископи і священики Одеської єпархії йшли з хоругвами та іконами. Співслужив Патріархові під час Літургії Митрополит Київський Володимир.

Odesa_plakaty.jpgЯк повідомляє прес-служба УПЦ, на Богослужіння зібралося понад 3 тис.чоловік. Біля  входу в собор перед початком Служби Патріарха зустріли привітальними плакатами, які тримали близько 30 осіб – прихильників блоку Наталії Вітренко.

У проповіді під час Літургії Патріарх закликав віруючих пам'ятати, що історичні трагедії, пережиті єдиним народом Святої Русі в недавній час, були «Божим покаранням» – Бог відвернувся від людей. За словами Патріарха, «скинуті хрести були видимим знаком для нас, тих, хто забажав в ім'я свободи повністю і безмежно керувати своїм життям». Якщо ми забудемо недавню історію, через яку пройшов наш народ, ми знову, як кажуть у приказці, наступимо на ті ж граблі. Але в нинішніх умовах наслідки можуть бути набагато страшнішими», – вважає Патріарх Кирил.

Кирил.gifВін закликав віруючих не забувати, що «ніякі величні стіни і велика кількість позолоти не врятують людину, якщо вона сама не стане храмом Божим».

Як передає УНІАН, увійти до храму віряни могли лише за запрошеннями, решта спостерігали за тим, що відбувається в головному храмі Одеси, на двох великих моніторах, встановлених на Соборній площі.

Спасо-Преображенський собор Одеси добудовувався протягом усього XIX століття і після зведення дзвіниці та остаточної реконструкції в 1903 році став одним з найбільших храмів Російської імперії.

SpasoPreobr_Odesa.jpgУ 1936 році собор був зруйнований. Радянська влада планувала влаштувати на його місці розважальний парк, а на місці головного вівтаря поставити туалет. Але в результаті втручання академіка Володимира Філатова на місці вівтаря був встановлений фонтан з великою мармуровою вазою у вигляді квітки. Після відновлення собору в 2005 році цей фонтан був перенесений на місце першого міського фонтану на Соборній площі.

У 2008 році виповнилося 200 років від дня освячення Преображенського собору. Сьогодні на його дзвіниці звучить найбільший в Україні дзвін, вагою понад 14 т, відлитий на воронезькому заводі «Віра».