• Головна
  • Проекти
  • У СНД релігійне законодавство змінюється на користь привілейованих конфесій, вважають в РПЦ...

У СНД релігійне законодавство змінюється на користь привілейованих конфесій, вважають в РПЦ

24.06.2010, 14:18
У СНД релігійне законодавство змінюється на користь привілейованих конфесій, вважають в РПЦ - фото 1
О. Всеволод констатував, що така практика "пробиває собі дорогу" у багатьох країнах Східної Європи та Закавказзя

V.Chaplin.jpgМОСКВА – "У країнах СНД все більше утверджується модель законодавства про релігію, властива більшості країн Європи, а вона передбачає виборчу підтримку суспільством і державою однієї або декількох релігійних громад, що відіграють особливу роль у житті тієї чи іншої країни", – заявив голова Синодального відділу взаємин Церкви і суспільства РПЦ протоєрей Всеволод Чаплін.

Як повідомляє УНІАН-релігії з посиланням на прес-службу Московської Патріархії, зустрічаючись 21 червня в Києві з деякими депутатами Верховної Ради від "Партії регіонів" і Блоку Юлії Тимошенко, о. Всеволод відзначив, що всі релігійні об'єднання мають при цьому базові права, пов'язані зі свободою совісті, але мають "різну інтенсивність взаємовідносин з державою і суспільством".

У ході зустрічі, в якій взяв участь представник УПЦ (МП) у Верховній Раді архиєпископ Львівський і Галицький Августин (Маркевич), обговорювалася і практика угод між релігійними громадами і державою.

О. Всеволод констатував, що така практика "пробиває собі дорогу" у багатьох країнах Східної Європи та Закавказзя, включаючи Росію, Білорусь, Грузію, Вірменію. За його словами, є всі підстави сподіватися, що ця практика буде розвиватися.

"Держава та релігійні громади не тільки можуть, але і повинні входити до системного соціального партнерства, адже люди, які складають державу і релігійні громади, в більшості своїй одні й ті ж", – додав голова Синодального відділу.

Серед іншого обговорювався розвиток законодавства, що регулює державно-церковні відносини в країнах СНД і Східної Європи. Мова, зокрема, велася про питання, пов'язані з передачею релігійним організаціям майна релігійного призначення, з викладанням у школах знань про релігію, присутністю духовенства в армії, відкриттям релігійними організаціями освітніх установ.