• Головна
  • Новини
  • Патріарх Варфоломій пригрозив покарати проросійський монастир на Афоні у разі чергової відмови прийняти делегацію ПЦУ...

Патріарх Варфоломій пригрозив покарати проросійський монастир на Афоні у разі чергової відмови прийняти делегацію ПЦУ

18.06.2019, 15:14

Як повідомляє грецьке видання Vimaorthodoxias, за інформацією з його власних джерел Вселенський Патріарх Варфоломій надіслав ігумену Євлогію, настоятелю Свято-Пантелеймонова монастиря на Афоні, вимогу пояснити причини його негативного ставлення до українських делегацій з ПЦУ, передає Сerkvarium.

Як повідомляє грецьке видання Vimaorthodoxias, за інформацією з його власних джерел Вселенський Патріарх Варфоломій надіслав ігумену Євлогію, настоятелю Свято-Пантелеймонова монастиря на Афоні, вимогу пояснити причини його негативного ставлення до українських делегацій з ПЦУ, передає Сerkvarium.

За словами тих же джерел, якщо така агресивна поведінка ченців “російського” монастиря, який підпорядковується Константинополю, буде продовжуватись, Варфоломій вимушений буде застосувати засоби, необхідні для підтримання канонічного порядку та послуху Церкві-Матері.

Ігумен Євлогій, як і всі настоятелі цього монастиря, починаючи від кінця 19 ст., має російське походження, а сам монастир має більше зв’язків з РПЦ, аніж з Фанаром.

Саме в цьому монастирі рекомендовано причащатись паломникам з Росії – попри рішення Синоду РПЦ про повний розрив євхаристійних стосунків з Фанаром.

Нагадаємо, проросійський монастир Святого Пантелеймона на Святій Горі Афон в Греції 9 лютого закрив двері перед представниками нової Церкви України.

Тоді паломництво на гору Афон з благословення Вселенського Патріарха здійснював митрополит Одеський Павло з ПЦУ. Коли митрополит прибув у монастир Святого Пантелеймона, братія повідомила йому, що у нього немає благословення для поклоніння.

Потім настоятель наказав закрити ворота монастиря для представників нової української Церкви. Крім того, настоятель пояснив високопреосвященству і членам супроводу, що «монастир не визнає їх, також вони не планують визнавати ПЦУ».