• Головна
  • Новини
  • Вселенський Патріархат призначив керівника своєї Ставропігії у Києві...

Вселенський Патріархат призначив керівника своєї Ставропігії у Києві

13.01.2019, 10:22
Вселенський Патріархат призначив керівника своєї Ставропігії у Києві - фото 1
На Синоді Константинопольського Патріархату 9-10 січня було призначено настоятеля ставропігійного храму св. Андрія Первозванного, постійного представництва Вселенської Патріархії в Києві. Ним став архимандрит Михаїл (Аніщенко)

архимандрит Михаїл (Аніщенко)На Синоді Константинопольського Патріархату 9-10 січня було призначено настоятеля ставропігійного храму св. Андрія Первозванного, постійного представництва Вселенської Патріархії в Києві. Ним став архимандрит Михаїл (Аніщенко), який до цього був настоятелем храму в місті Анталія, повідомляє сайт Вселенської Патріархії.

Архимандрит Михаїл свого часу був священиком Волинської єпархії УПЦ (МП) і служив у Луцьку, а потім навчався у Греції і перейшов до Вселенського Патріархату.

Нагадуємо, ставропігію в Києві Священний Синод Вселенського Патріархату відновив 11 жовтня 2018 року. Президент Петро Порошенко вніс всередині жовтня подання до Верховної Ради щодо передачі храму св. Андрія в Києві у користування представників Вселенського Патріархату.

18 жовтня депутати підтримали (237 за) цей законопроект (№9208), а 7 листопада Президент підписав закон. Укінці листопада Кабмін оформив акт передачі приміщень Андріївської церкви у користування Вселенського Патріархату. Сама споруда храму перебуває й надалі у державній власності і є частиною Національного заповідника "Софія Київська".

13 грудня, в день св. Андрія за юліанським календарем, тут відбулася перша Літургія за участю представників Вселенської Патріархії. У ній взяли участь екзархи Вселенського Патріарха архиєпископ Даниїл і єпископ Іларіон, представник Патріарха митрополит Галльський Еммануїл та українські священики.

Ставропігійний храм напряму підпорядковується Вселенському Патріарху, а не місцевому єпископу. Свого часу в Україні було кілька храмів і монастирів, які напряму підпорядковувалися Патріарху Константинопольському. Зокрема, Успенський братський храм у Львові. В інтерв'ю ВВС колишній екзарх Вселенського Патріарха в Україні архиєпископ Даниїл припускає, що ставропігію можуть відкрити й у Львові.

Завданням ставропігій буде «налагодження діалогу між ПЦУ та Константинополем і просвітницька діяльність. Спонсорувати різні лекції, наукові та академічні проекти. Жодних інших задач у них не буде», — сказав архиєпископ Даниїл.

Читайте також: Храм Первозванного