• Головна
  • Новини
  • Патріарх Варфоломій про Томос: Сьогодні нашу радість поділяють князь Володимир, княгиня Ольга та всі українські подвижники...

Патріарх Варфоломій про Томос: Сьогодні нашу радість поділяють князь Володимир, княгиня Ольга та всі українські подвижники

05.01.2019, 14:00
Патріарх Варфоломій про Томос: Сьогодні нашу радість поділяють князь Володимир, княгиня Ольга та всі українські подвижники - фото 1
Патріарх Варфоломій привітав українців з отриманням Томосу та запевнив, що Константинопольська Церква підтримуватиме Україну.

Патріарх Варфоломій привітав українців з отриманням Томосу та запевнив, що Константинопольська Церква підтримуватиме Україну.

Про це першоєрарх заявив сьогодні, 5 січня, у храмі святого Георгія після завершення церемонія підписання Томосу.

«Нині, з Божої ласки, ми поновлюємо в церковному єднанні мільйони вірних землі вашої, що зненацька, з не власної волі та причини опинилися поза канонічністю та єдністю. Однак Константинопольска Церква скликала та пригорнула їх не як мачуха, а як рідна мати, та сама мати, яка вже спричинилася в давнину до їхнього хрещення», - сказав Патріарх.

Звертаючись до Предстоятеля Епіфанія, Патріарх Варфоломій назвав сьогоднішній день «історичним» та навів паралелі з українською історією.

«Дорогий наш брате, цього чудового історичного дня у священному осередку православ’я з нами перебувають князь Володимир, княгиня Ольга, а з ними разом усі нащадки української землі, всі ті, хто обставав за свої очевидні права, хто завзято боронив їх, як окремі права українського народу, як уселюдську справедливість, але також як і права особи. А надто право на свободу віросповідання для всіх людей і народів. Усі ці подвижники є тут у дусі і молитві, поділяючи нашу радість і втіху», - підкреслив очільник Константинопольського Патріархату.

Від імені матері-Церкви Патріарх Варфоломій висловив подяку Петру Порошенку, який, за словами першоєрарха, «ревно наближав цей день» і став провідником найпотаємніших жадань, палких молитов і прохань свого народу та запевнив, що Константинопольська Церква завжди буде на боці України.

Повний текст звернення

Урочистості в храмі св. Георгія на Фанарі