• Головна
  • Новини
  • Константинополь розпускає архиєпископство РПЦ в Західній Європі...

Константинополь розпускає архиєпископство РПЦ в Західній Європі

28.11.2018, 09:04
Константинополь розпускає архиєпископство РПЦ в Західній Європі - фото 1
Синод Вселенського Патріархату вирішив відмінити патріарший Томос від 1999 року і розпустити Західноєвропейський екзархат російських парафій в Європі. Про це повідомило видання Оrthodoxie з посиланням на власні джерела.

Констант_П.pngСинод Вселенського Патріархату вирішив відмінити патріарший Томос від 1999 року і розпустити Західноєвропейський екзархат російських парафій в Європі. Про це повідомило видання Оrthodoxie з посиланням на власні джерела.

«Священний Синод Вселенського патріархату, який зібрався сьогодні на Фанарі (історичний район Константинополя, де розташована резиденція Вселенського патріарха — ред.), вирішив розпустити Західноєвропейський екзархат російських парафій в Європі, відмінивши патріарший томос від 1999 року», — йдеться у повідомленні.

За даними видання, офіційне підтвердження цієї інформації з’явиться в найближчий час.

Західноєвропейський екзархат російських парафій - церковна юрисдикція Константинопольського патріархату, створена після громадянської війни в Росії для опіки емігрантів з Російської імперії. Спочатку парафії з еміграції були сформовані до «Тимчасового екзархату святого апостольського і патріаршого трону Константинополя в Західній Європі». У 1971 р. екзархат був перетворений на Російську Православну архієпископію Західної Європи. У 1999 р. патріарх Варфоломій спеціальним Томосом відновив статус Екзархату. Ця церковна юрисдикція поширюється на Францію, Бельгію, Нідерланди, Великобританію, Німеччину, Норвегію, Швецію, Іспанію, Італію та Данію. У складі екзархату близько 65 парафій, 100 священиків і 30 дияконів. Центр екзархату знаходиться у Франції та співіснує паралельно з грецькою митрополією Франції, яку нині очолює митрополит Гальський Еммануїл. Про це інформує Главком.