• Головна
  • Теми
  • Угода між Україною та Константинополем – офіційний план надання і отримання Томосу...

Угода між Україною та Константинополем – офіційний план надання і отримання Томосу

03.11.2018, 14:22
Угода між Україною та Константинополем – офіційний план надання і отримання Томосу - фото 1
Підписана сьогодні у Стамбулі Угода про співпрацю та взаємодію між Україною та Вселенським Патріархатом у створенні незалежної православної Церкви в Україні деталізує процес надання Томосу, повідомляє кореспондент Укрінформу в розпорядження якого є документ Угоди.

Підписана сьогодні у Стамбулі Угода про співпрацю та взаємодію між Україною та Вселенським Патріархатом у створенні незалежної православної Церкви в Україні деталізує процес надання Томосу, повідомляє кореспондент Укрінформу, в розпорядженні якого є документ Угоди.

Порошенко_і_Варфоломій_w.jpeg

«Вселенський Патріарх надає Томос, визнаючи незалежність Української Церкви, і вручає його обраному на Соборі Предстоятелю; Українська держава відповідно до Конституції і законів надає цим процесам сприяння», - йдеться у документі.

Окрім того, в Угоді вказано, що в Києві буде зареєстровано місію Вселенського Патріархату, яка фактично буде посольством, представництвом Вселенської Патріархії в Києві і сприятиме зв'язкам незалежної Української Церкви із вселенським православ'ям.

«Це і є Ставропігія (Представництво), відкриття якої передбачено тим самим рішенням Синоду Вселенського Патріархату, яким підтверджено надання автокефалії Православній Церкві в Україні і знято заборони з Філарета, Макарія і їх послідовників», - роз’яснюється у документі.

В ньому також зазначається, що українські єпископи мають зібратись на Собор і обрати Предстоятеля, якому буде вручено Томос.