• Головна
  • Новини
  • Статус помісної Української Церкви залежить від рішення Константинопольського Патріархату, — протоєрей УПЦ КП...

Статус помісної Української Церкви залежить від рішення Константинопольського Патріархату, — протоєрей УПЦ КП

26.10.2018, 12:14
Статус помісної Української Церкви залежить від рішення Константинопольського Патріархату, — протоєрей УПЦ КП - фото 1
Про це зазначив член Вищої церковної ради Української Православної Церкви Київського Патріархату Олександр Трофимлюк у ефірі програми «Гра Z вогнем» на телеканалі ZIK.

Про це зазначив член Вищої церковної ради Української Православної Церкви Київського Патріархату о. Олександр Трофимлюк у ефірі програми «Гра Z вогнем» на телеканалі ZIK.

о. Олександр Трофимлюк

«Зараз ми тільки готуємося до переговорів з Української Автокефальною Церквою, і дійсно, повноцінний діалог ще не розпочався. Але ті питання, які піднімає глава УАПЦ Митрополит Макарій, всі можливі для обговорення», – запевнив о. Олександр.

Також він зазначив, що від української сторони не залежить те, який статус матиме новостворена помісна Церква – митрополичий, чи патріарший.

«Статус Української помісної Церкви залежить від рішення Константинопольського Патріархату. Це може бути митрополича модель, яка нижча за статусом, ніж патріарша. Утім, ми все ж сподіваємося, що зважаючи на величину нашої Церкви, на кількість навчальних закладів, Українська Церква достойна того, щоби бути патріархатом. До того ж, Православна Церква України одна з найбільших у світі», – зауважив протоєрей УПЦ КП Олександр Трофимлюк.

Утім, додає він, незважаючи на бажання Церкви, Україна буде вдячна за те, що вирішить Константинопольський Патріархат.

«На останньому Синоді Київського Патріархату був прийнятий компромісний варіант, коли існує кілька титулів предстоятеля УПЦ КП для зв’язків з іншими помісними Православними Церквами», – пояснив о. Олександр Трофимлюк.

Нагадаємо, що днями Митрополит Галльський Еммануїл, який представляв Константинопольський Патріархат на урочистостях з нагоди дня хрещення Руси-України, наголосив: "Автокефалія Української Православної Церкви буде надана за дуже короткий проміжок часу, напевне ж, у наступні тижні".