• Головна
  • Новини
  • «Константинополь провокує священиків вбивати своїх дружин», - креатив від РПЦ і УПЦ (МП) на дозвіл одружуватися священикам вдівцям...

«Константинополь провокує священиків вбивати своїх дружин», - креатив від РПЦ і УПЦ (МП) на дозвіл одружуватися священикам вдівцям

07.09.2018, 11:07
3 вересня Синод Константинопольської Церкви допустив другий шлюб овдовілим священикам або священикам, від яких пішла дружина. Кожен такий випадок має розглядатися єпархіальним архиєреєм особисто. У РПЦ і, зокрема, УПЦ (МП) своєрідно відреагували на це рішення.

3 вересня Синод Константинопольської Церкви допустив другий шлюб овдовілим священикам або священикам, від яких пішла дружина. Кожен такий випадок має розглядатися єпархіальним архиєреєм особисто.

У РПЦ і, зокрема, УПЦ (МП) своєрідно відреагували на це рішення, повідомляє кореспондент порталу "Релігія в Україні".

У РПЦ критично сприйняли рішення в Константинопольської Церкви. "Яка виникла в Константинопольському Патріархаті необхідність перегляду цього питання, я сказати не беруся, оскільки це внутрішня справа Константинопольської Патріархії. Але впевнений, що воно не підніме ні її авторитету в усьому православному світі, ні згоди між православними Церквами не додасть, ні кадрову проблему, якщо така існує в Константинопольської Церкви, вирішити не допоможе ... Думаю, що цей крок не знайде розуміння в повноті вселенського православ'я ", - заявив російській пресі голова Навчального комітету РПЦ протоєрей Максим Козлов, який, за даними каналу "Церквач" в "Telegram", сам одружений вдруге.

В УПЦ (МП) відреагували більш рішуче. Запорізький митрополит Лука (Коваленко), який раніше називав "сатанинською" ідею Константинополя дарувати автокефалію Української Церкви, виступив 4 вересня 2018 року на сайті своєї єпархії з коментарем "з приводу рішення про повторний шлюб для кліриків Константинопольської Церкви".

Митрополит оцінює рішення Константинополя як порушення "канонічної дисципліни", що веде до "відпадання від Христа" і провокує священиків на вбивство нелюбимих дружин з метою одружитися на більш привабливих жінках заради продовження служіння в священному сані та в шлюбі:

"Чи не жарт то, що Константинопольське послаблення шлюбної дисципліни для кліриків може привести і до стрімкого зростання смертності серед дружин священнослужителів. Адже це санкціонований священноначаллям дозвіл можна застосувати також для усунення« обридлої» дружини, з метою поєднуватися в подальшому з новою і, може в чомусь-то більш цікавою і привабливою, жінкою. Тому такого роду поблажки страждають певною антропологічною незрілістю, проходженням за плотськими устремліннями старого Адама, який продовжує жити в душі будь-якого чоловіка, незалежно від його посвячення в клір".

Багатьох спостерігачів в соціальних мережах спантеличила така оцінка, а також введення митрополитом в церковний дискурс нового вираження - "антропологічна незрілість".

Проте, владика Лука вказує на "тверду позицію" УПЦ (МП) з цього "надзвичайно важливого питання" і стверджує, що якщо рішення Константинополя буде "сприяти масовому переходу кліриків в Константинопольський Патріархат з інших Помісних Церков", то "такі переходи будуть тільки підтверджувати правило про те, що «якщо чисте наповнюється нечистим, воно також стає нечистим»".