• Головна
  • Теми
  • «Ми не погрожуємо і не сприймаємо погроз. Боїмося лише Бога», - Вселенський Патріарх...

«Ми не погрожуємо і не сприймаємо погроз. Боїмося лише Бога», - Вселенський Патріарх

03.09.2018, 12:31
«Ми не погрожуємо і не сприймаємо погроз. Боїмося лише Бога», - Вселенський Патріарх - фото 1
«У нас немає грошей, немає армії, немає сили, але ми боїмося лише Бога!» - додав він.

Cаме так сказав Вселенський Патріарх Варфоломій на зустрічі з Московським у відповідь на погрози «розколом всього Православ‘я» через Томос автокефалії для Української Церкви, інформує грекомовний портал церковних новин Ромфеа. Про це  пише на сторінці у Facebook архиєпископ УПЦ КП Євстратій (Зоря).

Варфоломій.jpg

«Ми не погрожуємо і не сприймаємо погроз», - зазначив Вселенський Патріарх.

«У нас немає грошей, немає армії, немає сили, але ми боїмося лише Бога!» - додав він.

Московський Патріарх наполягав на тому, що Україна знаходиться в його юрисдикції і все має залишатися, як дотепер. Однак відомо, що Патріарх Варфоломій у промові 1 вересня на Синаксі публічно заперечив, що юрисдикція над Київською Митрополією комусь передавалася канонічним шляхом. Так само наголошувалось на тому, що Москва нічого не зробила для вирішення проблем в Україні і ситуація не може залишатися такою, як дотепер. Отож, Вселенський Патріарх бере на себе місію вирішити питання розколу в Україні.

Про другий день Синаксу , 2 вересня, архиєпископ Євстратій повідомив:

1. Все йде за порядком денним. (https://www.facebook.com/100001148806070/posts/1797488553632754/)

2. Всі вже оголошені доповіді - мають для українського питання позитивну спрямованість у фактах і оцінках. Тобто справа Томосу рухається так, як необхідно.

3. Так само позитивно доповіді сприймаються учасниками.

4. Нічого принципово нового в доповідях немає - вони фіксують і так відому позицію Вселенського Патріархату щодо а) не визнання канонічності передачі Київської митрополії в юрисдикцію МП; б) виключного права Вселенського Патріарха проголошувати нові автокефалії у період між Вселенськими Соборами (останній був 787 р.)

5. Однак тепер під цю позицію підводиться ще й авторитет Синаксу.

6. Якщо думка про недійсність акту 1686 р. щодо Київської митрополії буде документально зафіксована - по факту це означатиме, що юрисдикція МП в Україні офіційно остаточно втрачає привласнений нею ореол «канонічності».

7. Варто дочекатися підсумків та офіційних повідомлень після Синаксу – зрештою, 3 вересня  він завершується.