• Головна
  • Новини
  • Переговори ведуться щодо автокефалії, а не митрополії, – речник УПЦ КП...

Переговори ведуться щодо автокефалії, а не митрополії, – речник УПЦ КП

23.08.2018, 10:50
Переговори ведуться щодо автокефалії, а не митрополії, – речник УПЦ КП - фото 1

«Всі переговори (світські та церковні) від квітня місяця і дотепер – ведуться щодо автокефалії, а не митрополії. При чому під час переговорів не раз наголошувалося саме на цьому» – так речник УПЦ КП архиєпископ Євстратій (Зоря) прокоментував чутки про можливе відновлення митрополії Константинопольського Патріархату в Україні, на своїй сторінці в Фейсбук.

Зоря.jpg«Всі переговори (світські та церковні) від квітня місяця і дотепер – ведуться щодо автокефалії, а не митрополії. При чому під час переговорів не раз наголошувалося саме на цьому» – так речник УПЦ КП архиєпископ Євстратій (Зоря) прокоментував чутки про можливе відновлення митрополії Константинопольського Патріархату в Україні, на своїй сторінці в Фейсбук.

Він зазначив, що всі єрархи, які звернулися до Вселенського Патріарха у квітні цього року – просили надати Томос про автокефалію, а не створити митрополію. Так само як і Президент разом з парламентарями просили надати Томос про автокефалію, а не створити митрополію.

Архиєпископ Євстратій нагадав про чіткі заяви Вселенського Патріарха, які озвучила делегація у Києві 27-28 липня. В них мова йшла про те, що процес розпочато і його остаточна мета – автокефалія Православної Церкви в Україні. Речник УПЦ КП пояснив, що Московська сторона не може не розуміти, що згода Константинополя відтермінувати автокефалію, оголошена після переговорів з Патріархом Кирилом – була би для Фанару рівнозначною відступу від вже оголошеної позиції. А тому – неприйнятною.

Єдине, що могло би задовольнити Московський Патріархат та «надати можливість Фанару зберегти обличчя», на думку архиєпископа Євстратія – це ідея «проміжної митрополії».

«Адже у МП добре розуміють, яке обурення в Україні викличе рішення замість єдиної та автокефальної (незалежної) Церкви – утворити четверту юрисдикцію, залежну від Фанару. Саме такі наслідки (обурення, посилення протистояння, ще більша фрагментація Церкви в Україні, перетворення Константинополя з авторитетного арбітра на сторону протиборства) – найбільш бажані для МП. І головне – МП досягає своєї тактичної мети: максимально відстрочити  вирішення українського питання»,  – пояснює спікер Київського патріархату.

І додає: «Тому логічне пояснення появи розмов про «митрополію» саме напередодні візиту п. Кирила в Стамбул – для мене полягає в намаганні МП через свої канали просунути таку ідею в Константинопольський Патріархат як нібито «мирний компроміс». А насправді – досягнути своєї мети-мінімум: не допустити проголошення Томосу автокефалії до виборів в Україні».

Вже в коментарях до публікації, владика пояснив, яким чином ідея відновлення митрополії Константинопольського Патріархату в Україні з’явилась у вітчизняному інформаційному просторі. Він зазначає, що така ідея циркулює в певних церковних колах на Фанарі, які (кола – прим. ред.) архиєп. Євстратій називає москвофілами. Цю ідею під час публічної лекції озвучив архимандрит Кирило Говорун, як один з декількох можливих сценаріїв, притому не найімовірніший.

«Ілля Бей, мабуть під враженням цієї лекції (архим. Кирила – прим. ред.), вирішив проаналізувати для РІСУ такий сценарій», – припускає Зоря. Він також нагадує, що в нещодавньому інтерв’ю митрополита Елпідофора також підкреслюється, що вирішити українське церковне питання може лише автокефалія.