• Головна
  • Новини
  • Здобути автокефалію Україні може перешкодити тільки "Новачок" - BBC...

Здобути автокефалію Україні може перешкодити тільки "Новачок" - BBC

30.07.2018, 10:07
Здобути автокефалію Україні може перешкодити тільки "Новачок" - BBC - фото 1
Вселенський Патріарх Варфоломій підтримує рішення створити в Україні незалежну Церкву, а у Кремля не залишилося аргументів для впливу на Константинополь.

Вселенський Патріарх Варфоломій підтримує рішення створити в Україні незалежну Церкву, а у Кремля не залишилося аргументів для впливу на Константинополь.

Про це пише BBC, посилаючись на джерела в українських церковних і політичних колах, які зустрічалися з Варфоломієм протягом останнього року, інформує «Обозреватель».

Томос.jpg

Співрозмовники стверджують, що на особистих зустрічах Патріарх запевнив їх, ніби точно підтримує рішення про надання Томосу.

У свою чергу джерела, близькі до Константинопольського Патріархату, стверджують, що Варфоломій давно є прихильником визнання української Церкви. Однак довгі роки його стримували домовленості з РПЦ.

"У 2008 році - за часів президента Ющенка - Україна вже була близька до отримання Томосу про автокефалію. Саме тоді було досягнуто домовленості: Варфоломій не втручається у ситуацію в Україні, якщо РПЦ поїде на Всеправославний собор - з'їзд всіх православних Церков, організація якого була "справою всього життя" Варфоломія", - розповів співрозмовник BBC.

Однак в 2016 році РПЦ не поїхала на Всеправославний собор, обґрунтувавши це тим, що деякі православні Церкви відмовились від участі в з'їзді, а значить, собор не можна назвати "Всеправославним". В Константинополі вважають, що це РПЦ змусила ще три Церкви бойкотувати захід.

"У 2016 році всі домовленості були зруйновані самою Москвою. Що Константинополю після цього робити, якщо не повернутися до України?" - пояснило джерело.

"Патріарх Варфоломій робить всіх заручниками своєї особистої образи на патріарха Кирила", - говорить джерело, знайоме з переговорним процесом.

Як пише BBC, у Кремля не залишилося аргументів для впливу на Константинополь.

"Москва зараз може впливати на Варфоломія тільки фізично. "Новачок" - всюди "Новачок", - жартує джерело, близьке до Константинополя.

За словами іншого співрозмовника, знайомого з переговорним процесом, дійсно, в останні місяці охорона Патріарха Варфоломія була посилена.

Як повідомляла РІСУ, Представник Вселенського Патріарха Варфоломія митрополит Гальський Еммануїл 28 липня у виступі на урочистостях з нагоди відзначення 1030-річчя з Дня хрещення Київської Русі-України наголосив, що Вселенський Патріархат «не полишить чад своїх українських необороненими і напризволяще кинутими».