• Головна
  • Новини
  • У Константинопольському Патріархаті помолились за упокій душі загиблого немовляти, якого відмовились відспівувати в УПЦ (МП)...

У Константинопольському Патріархаті помолились за упокій душі загиблого немовляти, якого відмовились відспівувати в УПЦ (МП)

09.01.2018, 11:31
У Константинопольському Патріархаті помолились за упокій душі загиблого немовляти, якого відмовились відспівувати в УПЦ (МП) - фото 1

Особистий представник Вселенського Патріарха Варфоломія – архиєпископ Даниїл Памфільський, глава Консисторії УПЦ (Константинопольского Патріархату) в США та правлячий єпископ Західної єпархії УПЦ (Константинопольского Патріархату) США 6 січня 2017 року під час святкового богослужіння з нагоди Навечір‘я Різдва Господнього на парафії Пресвятої Трійці в Бенсенвілл (штат Іллінойс, США) помолилися за упокій душі нещодавно загиблого у Запоріжжі немовляти Євгена.

Особистий представник Вселенського Патріарха Варфоломія – архиєпископ Даниїл Памфільський, глава Консисторії УПЦ (Константинопольского Патріархату) в США та правлячий єпископ Західної єпархії УПЦ (Константинопольского Патріархату) США 6 січня 2017 року під час святкового богослужіння з нагоди Навечір‘я Різдва Господнього на парафії Пресвятої Трійці в Бенсенвілл (штат Іллінойс, США) помолилися за упокій душі нещодавно загиблого у Запоріжжі немовляти Євгена.

Про це єрарх УПЦ (Константинопольского Патріархату) в США повідомив на свій сторінці у facebook.  Зокрема, як пише архиєпископ Даниїл, вони «в цей Святий Вечір молились та засвітили свічу Святвечора в пам`ять про дитятко Боже Євгена із Запоріжжя, який трагічно загинув.»

Arhiep-Daniil-Konstantinopol-Panahyda-1w.gif

Разом з архиєпископом Даниїлом за новопреставленого немовля з Запоріжжя, якого відмовились відспівувати в УПЦ (МП), молилися клірики храму УПЦ (Константинопольского Патріархату) в Бенсенвілл митрофорний протоєрей Богдан Калинюк, протоєрей Андрій Шельвах та протодиякон Андрій Фрончак.

Таким чином, як видно з цього повідомлення, заява митрополита УПЦ (МП) Луки Запорізького про те, що жодна Православна Церква у світі, зокрема і Константинопольський Патріархат, не відспівують хрещених в УПЦ КП православних християн, не відповідають дійсності.

Насправді, подібної практики, окрім РПЦ, не знає жодна Помісна Православна Церква. Про це у своїх коментарях на основі канонів Вселенських Соборів і святих отців Церкви наголошують відомі православні богослови: архим. Кирило (Говорун), протод. Андрій Кураєв та багато інших. Митрополит УПЦ (МП) Олександр Переяслав-Хмельницький також наголосив, що згідно з канонами, може не визнаватись лише миропомазання УПЦ КП, але здійснене над немовлям хрещення з виконанням всіх необхідних «православних молитов в ім’я Отця, і Сина і Святого Духа» (т.зв. хрещенська формула в ім’я Св. Трійці) не підлягає у Вселенському Православ’ї запереченню не лише щодо УПЦ КП, але й навіть щодо хрещених католиків та протестантів.

«Коли ще за митрополита Володимира зверталися люди, хрещені в Київському Патріархаті, ми їх приймали через миропомазання. Тобто ми визнаємо таїнство хрещення у католиків, у протестантів, у всіх тих, хто був хрещений в ім'я Святої Трійці. Ми можемо не визнавати таїнство конфермації, тобто миропомазання», - наголосив митрополит УПЦ (МП). 

«В даному випадку, коли мова йде про дитину, яка відійшла у кращий світ, для його душі і для втіхи батьків слід застосувати поняття ікономії» (богословський принцип вирішення церковних питань з позиції поблажливості), - зазначив митрополит.

На його переконання, той факт, що немовля було охрещене в УПЦ КП, не могло бути підставою для відмови у відспівуванні, оскільки тут мав застосовуватись церковний принцип «ікономії». Також єрарх наголосив, що кожен віруючий може помолитися "за новопреставленого немовляти" такою молитвою: "Упокой, Господи, душу новопреставленого немовляти". А також подати у церкві поминальну записку, поставити свічку або подати милостиню і попросити помолитися за спочилу дитину. 

Як відомо, у Запоріжжі напередодні Різдва Христового священик УПЦ (МП) відмовився відспівувати трагічно вбитого самовбивцею 2-х річного немовля через те, що його після народження хрестив священик УПЦ КП. Мати дитини зі сльозами на колінах благала священика УПЦ (МП) не відмовляти у молитві за немовля, але він наодріз відмовився. В іншому храмі УПЦ (МП) м. Запоріжжя так само відмовили у відспівуванні. А митрополит УПЦ (МП) Запорізький і Мелітопольський Лука навіть похвалив за це своїх священиків. При цьому митрополит УПЦ (МП), виправдовуючи такі дії своїх підлеглих, заявив, що так само вчиняють щодо хрещених в УПЦ КП і в усіх інших Православних Церквах світу, зокрема й у Константинопольському Патріархаті.