• Головна
  • Новини
  • Новим архиєпископом парафій російської традиції Константинопольського Патріархату став українець...

Новим архиєпископом парафій російської традиції Константинопольського Патріархату став українець

04.11.2013, 11:58
Новим архиєпископом парафій російської традиції Константинопольського Патріархату став українець - фото 1
Обрання відбулось в першому турі.

Геча.jpg1 листопада 2013 на Загальних Зборах Архиєпископії російських православних парафій у Західній Європі (Константинопольський Патріархат) новим архиєпископом обрано архимандрита Йова (Гечу). Обрання відбулось в першому турі. Новообраний єпископ отримав "Тельмесський". 2 листопада Синод Кнстантинопольського Патріархату затвердив вибір.

Архимандрит Йов отримав 109 голосів із 191. 40 делегатів подали порожній або недійсний бюлетень голосів. Іншими кандидатами були архимандрит Віссаріон (Комзіас) (33 голоси) і єромонах Михайло (Аніщенко) (9 голосів).

Нагадаємо, що престіл Архиєпископії залишався вакантним з 16 січня 2013 року, коли колишній її глава архиєпископ Гавриїл (де Вільдер) відійшов на спокій через хворобу. 26 жовтня 2013 року владика Гавриїл помер.

Архимандрит Йов (Геча) народився в сім’ї українських емігрантів в Канаді 31 січня 1974 року. Закінчив Інститут св. Андрія в Вінніпезі та Університет Манітоби. У 1996 році вступив до монастиря (рясофор) і був висвячений на диякона. У 1998 році був пострижений в монахи у Французькому монастирі Преподобного Антонія Великого (подвір’я афонського монастиря Сімонопетра). У 2003 році переведений з Української Православної Церкви Канади в Архиєпископію парафії російської традиції в Західній Європі. Навчався в Свято-Сергієвському Інституті в Парижі. У 2003 році захистив докторську дисертацію в Паризькому католицькому Університеті та Інституті Святого Сергія. Викладав в православних та католицьких учбових закладах у Франції та Швейцарії. З 2005 року по 2007 був деканом Свято-Сергієвського Інституту в Парижі. Взяв участь в кількох робочих групах по діалогу з католиками. У 2007 році був піднесений до сану ігумена, а згодом архимандрита.

Архиєпископія парафій російської традиції в Західній Європі утворилась у 1931 році (спершу як тимчасовий Екзарзхат). Ініціатором утворення був митрополит Евлогій Георгієвський та вихідці з Російської імперії, які покинули її внаслідок революції 1917 року.

Митрополит Евлогій не прийняв прорадянського курсу Московської Патріархії на чолі з митрополитом Сергієм Страгородським за що був покараний. Після апеляції до Константинопольського Патріарха було утворено Екзархат для парафій російської традиції в Західній Європі на чолі з митрополитом Евлогієм. І хоч митрополит Евлогій перед смертю примирився з Московським Патріархатом, Екзархат не припинив свого існування. У 1965 році Екзархат було ліквідовано, проте у 1971 році Патріарх Афінагор відновив його існування як Архиєпископії парафії російської традиції в Західній Європі. Цей акт підтвердив своїм Томосом Патріарх Варфоломій у 1999 році і відновив статус Екзархату для цієї структури.

Візитною карткою Екзархату є Свято-Сергієвський богословський Інститут,  в якому навчались і працювали багато сучасних православних богословів: о. Сергій Булгаков, о. Олександр Шмеман, о. Георгій Флоровський, о. Іоан Мейндорф та багато інших. Після розпаду СРСР Московська Патріархія неодноразово робила спроби повернути в свою юрисдикцію парафії, які належать до Екзархату. Проте в самому Екзархаті немає бажання повертатись в лоно Російської Православної Церкви.