Константинопольський Патріарх Варфоломій скликає собор

31.08.2011, 13:25
Константинопольський Патріарх Варфоломій скликає собор - фото 1
Запрошені православні Патріархи Олександрії, Антіохії і Єрусалиму, а також архиєпископ Кіпру

Varf.jpgПатріарх Константинопольський Варфоломій скликає Синаксисі (собор), на який запрошені православні Патріархи Олександрії, Антіохії і Єрусалиму, а також архиєпископ Кіпру, повідомляє Седмиця.

На зустрічі, яка пройде в Стамбулі 1 і 2 вересня, планується розглянути 2 питання: становище християн на Близькому Сході і нинішній стан відносин між Православними Церквами в переддень запланованого Всеправославного собору.

Мета зустрічі – зрушити з "мертвої точки", на якій зараз знаходиться комісія, що займається підготовкою собору.

За інформацією Orthodoxie.com, причиною рішення Патріарха запросити архиєпископа Кіпру є питання про автокефалію Кіпрської Церкви.

Патріарх Варфоломій вважає за необхідне прискорити скликання Всеправославного собору з участю всіх помісних Православних Церков.

Підготовку собору почали ще в 1960-ті р. р. Йому передують засідання Всеправославних передсоборні нарад і міжправославних підготовчих комісій. Тривала перерва в роботі підготовчих комісій була викликана ускладненням у відносинах між Московським і Константинопольським Патріархатами через розбіжності з питання церковного устрою в Естонії. Зустрічі єрархів Православних Церков в 2008 р. в Стамбулі уможливила поновлення співпраці у підготовці собору.