• Головна
  • Новини
  • В Україні міжнародна науково-етнографічна експедиція досліджує вірменські сакральні і меморіальні пам'ятники...

В Україні міжнародна науково-етнографічна експедиція досліджує вірменські сакральні і меморіальні пам'ятники

07.08.2012, 09:25
Починаючи з липня, група дослідників-вірменістів обстежили пам'ятки історії та культури в колишніх вірменських колоніях (поселеннях) в межах Волинської, Тернопільської, Івано-Франківської, Хмельницької та Чернівецької областей Україні.

Починаючи з липня, група дослідників-вірменістів обстежили пам'ятки історії та культури в колишніх вірменських колоніях (поселеннях) в межах Волинської, Тернопільської, Івано-Франківської, Хмельницької та Чернівецької областей Україні, повідомляє "Релігія в Україні" з посиланням на Спілку вірменської молоді України.

Міжнародна науково-етнографічна експедиція, організована за сприяння та участі відомого вірменознавця, куратора журналу «Анів» Армена Хечояна (Мінськ, Білорусь). В експедиції взяли участь вірменознавці Ірина Скворцова, Рубен Атоян (Мінськ, Білорусь), Армен Казарян (Москва, Росія), Самвел Азізян (Київська вірменська громада).

Дослідники протягом тижня проїхали по п'яти західноукраїнських областях, подолавши понад дві тисячі кілометрів. Метою експедиції було вивчення і фіксація вірменських культурно-історичних пам'яток, виявлення нових артефактів вірменської присутності. 

В процесі роботи експедиції були сфотографовані сакральні і меморіальні пам'ятники етнічних вірмен. Вперше вдалося оглянути внутрішнє оздоблення вірменських храмів у Городенці та Бережанах.

В обстеженому учасниками експедиції регіоні ситуація склалася далеко неоднозначно. Перш за все,  відзначено ряд поселень, де збереглася значна кількість вірменських сакральних споруд, будівель і некрополів (Бережани, Яловець, Лисець, Городенка, Снятин, Чернівці, Кам'янець). У той же час сліди вірменської присутності в окремих вірменських колоніях, таких як Бучач, Коломия, Тлумач, Тисмениця, Луцьк практично повністю зникли. Місця їх колишнього розташування уточнювалися учасниками експедиції завдяки допомозі місцевих краєзнавців. Знищення вірменських історичних пам'яток в цих колоніях сталося не в роки військових потрясінь, а в мирний період. Так, в 60-і роки XX ст. при потуранні місцевої влади був зруйнований величний вірменський храм в Тисмениці, а в 2011 р. там же була зруйнована вірменська цвинтарна каплиця. У незадовільному аварійному стані знаходяться вірменські церкви і церковні будови в Городенці, Бережанах, Тисмениці, Снятині. У той же час зовнішній і внутрішній вигляд вірменських сакральних споруд в Івано-Франківську, Кути, Язлівці, Кам'янець-Подільському зазнали істотних змін. Це пов'язано з тим, що деякі вірменські храми, передані іншим релігійним конфесіям, були заново відремонтовані, будівельники радикально змінили внутрішнє і зовнішнє планування. Споруди  просто втратили історичні обриси минулих будов. Їх реставрація і, зокрема, настінний розпис здійснювався без урахування історичних традицій, характерних для вірменської церкви. 

Традиційними були і обстеження вірменських поховань на території загальноміських цвинтарів. Учасники експедиції оглянули вірменські поховання в Снятині, Городенці, Чернівцях, Язловіце, Тисмениці, Лисці і знайшла їх в стані крайньої занедбаності. Багато з пам'ятників покосилися, надгробки знеособлені (зірвані таблички), гробниці розкриті або обвалилися, насторожує і те, що на місцях старих вірменських могил з'явилися нові поховання. 

Частково занедбаність вірменських некрополів Західної Україні пояснюється відсутністю вірменського етнічного населення, депортованого в 1946-1947 роках в Польщу. В даний час нагляд за старими вірменськими некрополями здійснюють лише місцеві українські ентузіасти і волонтери з польської вірменської громадської організації Fundacja Ormiańska KZKO.  

Міністерство культури і Національної спадщини Польщі в 2008-2009 роках профінансувало гуманітарний проект «Спасіння кладовищ польських вірмен», що дало можливість волонтерам польсько-вірменської організації привести в порядок вірменські некрополі в Івано-Франківській, Чернівецькій та частково Хмельницькій, Тернопільській, Львівській областях.

Крім того, Fundacja Ormiańska KZKO взяла під свій постійний контроль вірменські поховання в Кутах. Волонтери провели облік надгробків, склали інтерактивну віртуальну карту, встановили меморіальний пам'ятник загиблим вірменам. У той же час, українські вірмени ніколи не беруть участь в подібних гуманітарних проектах через необізнаність.