• Головна
  • Новини
  • Відомі науковці українських університетів в онлайн режимі обговорили тему «Київська Церква: соборність та синодальність»...

Відомі науковці українських університетів в онлайн режимі обговорили тему «Київська Церква: соборність та синодальність»

22.05.2020, 16:18
Відомі науковці українських університетів в онлайн режимі обговорили тему  «Київська Церква: соборність та синодальність» - фото 1
Інститут екуменічних студій УКУ провів семінар на тему «Київська Церква: соборність та синодальність». 20 травня 2020 р. перша сесія семінару Українського християнського академічного товариства відбулася онлайн.

Інститут екуменічних студій провів семінар на тему «Київська Церква: соборність та синодальність». 20 травня 2020 р. перша сесія семінару Українського християнського академічного товариства відбулася онлайн.

Як повідомили РІСУ організатори, цей семінар повинен був відбуватися в національному університеті «Острозька академія», однак у зв’язку із карантинними обмеженнями через пандемію коронавірусу проходив в режимі онлайн.

1-600x339.JPG

Перша частина семінару була присвячена історичним аспектам соборного життя Київської Церкви. Доповідачами були професор національного університету «Острозька академія» Петро Кралюк, проректор Українського католицького університету доктор історичних наук Ігор Скочиляс та директор Інституту релігійних наук святого Томи Аквінського доктор богослов’я о. Петро Балог. Доповідачі говорили про традиції соборного життя в Київській православній митрополії, про євхаристійну еклезіологію та церковне адміністрування через інституцію єпархіальних соборів, а також про проблеми соборності та подвійного сопричастя в Церквах київської традиції.

В обговорення доповідей взяли участь відомі науковці українських університетів: директор Наукової бібліотеки Львівського національного університету імені Івана Франка, кандидат історичних наук Василь Кметь, викладач національного університету «Острозька академія», кандидат історичних наук Андрій Смирнов, викладач Українського католицького університету , доктор богослов’я о. Михайло Димид.

Мета історичної сесії семінару, як сказав під час обговорення п. Ігор Скочиляс, – дослідити соборні традиції Київської митрополії з перспективи минулого та запропонувати скористатися цим досвідом у сучасному житті Церков київської традиції.

Друга сесія семінару УХАТ, котра досліджуватиме питання синодальності та соборності в Київській митрополії з богословсько-канонічної перспективи відбудеться 27 травня 2020 р. в онлайн-режимі з 17.00 до 19.00 години.