В УКУ новий декан Філософсько-богословського факультету

02.01.2020, 16:36
В УКУ новий декан Філософсько-богословського факультету - фото 1
О. д-р Юрій Щурко обраний на посаду декана Філософсько-богословського факультету УКУ. Раніше ж був проведений конкурс, на якому кандидати на цю посаду представили свої програми.

О. д-р Юрій Щурко обраний на посаду декана Філософсько-богословського факультету УКУ. Раніше ж був проведений конкурс, на якому кандидати на цю посаду представили свої програми. 

УКУ.jpg

О. Юрій не лише викладає на факультеті, але й є його випускником. У 2008 році він очолив Духовно-пасторальний відділ УКУ, в якому пропрацював 5 років. З 2011 року й до тепер о. Юрій є спів-координатором Юдео-християнських студій УКУ за підтримки фонду Джеймса Темертея, а також ініціатором відкритих біблійних проектів, а саме — курсу «Біблійна історія: від сотворення до нового творіння», Літньої біблійної школи та біблійного порталу «Жити Словом». З 2013–16 роки, завдяки промоції та підтримці УКУ, він разом із родиною науково працював над своєю габілітаційною роботою з біблійного богослов’я в Німеччині. Повернувшись до рідної alma mater у 2016, він очолив новостворену кафедру Біблійних наук на Філософсько-богословському факультеті. 

Серед пріоритетних завдань на новій посаді о. Юрій назвав такі:

«Першочергове завдання: «ФБФ — спільнота, яка разом переживає таїнство особи Христа, творить та служить». Тому наріжним каменем факультету повинна стати віднова динамічного духовного та літургійного життя, будування спільноти та служіння потребуючим, щоб «3с + 2м УКУ» (свідчити, служити, спілкуватися та мученики й маргіналізовані) були помітними саме в щоденному житті ФБФ.

Друге. Повернення до джерел (Ad fontes). Для відповідальної реалізації покладеної на нього місії, ФБФ повинен повернутися до первісних візій, які й зумовили постання УКУ — гасло «ad fontes» має визначати дидактичну та наукову траєкторії. Конкретно це може реалізуватися за допомогою вивчення класичних мов через літургійне життя та переклади святоотцівської спадщини й сучасних класиків.

Третє, ми повинні розвивати суспільно-зорієнтоване навчання. Спільнота факультету має стати спільнотою, яка служить Церкві, УКУ, та суспільству. Тому ми як богослови та християнські філософи здатні запропонувати пакет суспільно-орієнтованих програм та пов’язати його з навчальним процесом (співпраця з єпархіями, семінаріями, монастирями та інституціями). Це уможливить представляти нашу християнську позицію як християнську пропозицію. Йдеться про навчання через служіння громаді».

«Ми будемо пробувати пропонувати цікаві богословські програми для не-богословів, щоб і студенти інших навчальних програм могли доповнювати свій професійний вишкіл богословською рефлексією й антропологією», - наголосив новий декан Філософсько-богословського факультету УКУ.

Теги: #УКУ