МОН вручило перші дипломи про вищу духовну освіту

21.12.2016, 07:30
МОН вручило перші дипломи про вищу духовну освіту - фото 1
Вперше міністерство визнало дипломи духовних навчальних закладів та видало свідоцтво про державне визнання документів про освіту релігійних організацій. Урочисту церемонію з нагоди такої події очолила Міністр освіти і науки Лілія Гриневич.

exklusiv.gifВперше міністерство визнало дипломи духовних навчальних закладів та видало свідоцтво про державне визнання документів про освіту релігійних організацій. Урочисту церемонію з нагоди такої події очолила Міністр освіти і науки Лілія Гриневич.

МОН_2.jpg

Як повідомив РІСУ Дмитро Горєвой, в Києві 20 грудня відбулася історична подія, на яку чекала велика кількість релігійної інтелігенції – міністерство освіти і науки нарешті визнало дипломи духовних навчальних закладів та вручило свідоцтво про державне визнання науковцям. Очолила урочистий захід міністр освіти і науки – пані Лілія Гриневич.

МОН_5.jpg

Легалізація вищої релігійної освіти – це проблема, яка має своє доволі тривале коріння в Україні. Релігійні спільноти в особі ВРЦІРО неодноразово зверталися до різних Президентів, урядів, представників Парламенту з проханням про визнання їхніх документів про освіту. Лунали гучні заяви, привабливі пропозиції та найщиріші обіцянки, проте справа не рушала з місця. Доходило до кумедного коли викладачі, які отримали релігійну освіту на заході, не могли повноцінно викладати в Україні саме через обмеженість за релігійною ознацкою.

МОН_1.jpg

Мон_3.jpg

Однак у 2014 на хвилі революційного піднесення з’явилася надія на вирішення і цього питання, тим паче, що нова влада обіцяла церквам вирішити дану проблему. Відтак у липні 2014 року було прийнято в новій редакції Закон «Про вищу освіту», яким, серед іншого, до переліку галузей знань вводилося «Богослов’я», що тягнуло за собою усі преференції «галузі знань»: ліцензування та акредитація навчальної програми, аспірантура, докторантура та окрема спеціалізована вчена рада.

МОН_4.jpg

Наступного 2015 року вже Кабінет Міністрів своєю постановою № 652 від 19.08.2015 затвердив Порядок державного визнання документів про вищу духовну освіту, наукові ступені та вчені звання виданих вищими духовними навчальними закладами.

МОН_6.jpg

А вже в липні цього року Міносвіти утворило Комісію з державного визнання документів про вищу духовну освіту та затвердило склад Комісії з державного визнання документів про наукові ступені та вчені звання.

Нагадаємо що, восени 2016 було проведене перше засідання комісії, а в грудні цього року УКУ повідомило про те, що вперше в Україні було визнано диплом доктора наук з богослов’я.