• Головна
  • Новини
  • Дипломи духовних навчальних закладів України матимуть державне визнання...

Дипломи духовних навчальних закладів України матимуть державне визнання

26.07.2016, 14:12

Дипломи духовних навчальних закладів України зможуть бути визнані державними, а самі заклади матимуть право пройти процедуру акредитації та ліцензування на рівні з державними ВНЗ. Про це РІСУ повідомив релігієзнавець, доцент кафедри культурології НПУ ім. Драгоманова Віталій Хромець.

Дипломи духовних навчальних закладів України зможуть бути визнані державними, а самі заклади матимуть право пройти процедуру акредитації та ліцензування на рівні з державними ВНЗ. Про це РІСУ повідомив релігієзнавець, доцент кафедри культурології НПУ ім. Драгоманова Віталій Хромець.

«Це рішення української влади можна насправді назвати революційним, – підкреслив він. – До цього людина могла отримати духовну освіту, яка ніким не визнавалась на офіційному рівні. Тепер конституційні права громадян не будуть утискатись через процедуру визнання дипломів, а церковні академії зможуть скласти конкуренцію державним закладам освіти. Можна сказати, що це подолання останнього пострадянського рубікону у сфері духовної освіти».

За даними Інституту релігійної свободи, наказом МОН № 836 від 15 липня 2016 року, було затверджено склад двох комісій з визнання документів про вищу освіту та окремо про визнання наукових ступенів та вчених звань.

Для випускників з духовними дипломами це відкриває можливість проходження процедури визнання диплому, після чого йому буде присвоюватись державний номер. Після цього людина зможе вступати у державну магістратуру або аспірантуру, ставати викладачем.

Також 5 травня 2016 року набули чинності Наказ № 678/28808 «Деякі питання державного визнання документів про вищу духовну освіту, наукові ступені та вчені звання» та Положення про Комісію з державного визнання документів про наукові ступені та вчені звання. В наказі деталізується діяльність комісії і даються зразки документів, які будуть видаватися після процедури визнання.

У випадку з духовними навчальними закладами, вони отримують право пройти ліцензування та акредитування, завдяки чому стануть повноправними конкурентами державним навчальним закладам. Дипломи майбутніх випускників будуть визнаватись державою та не обмежуватимуть їхній подальший розвиток чи роботу.

Зазначимо, що раніше випускники з духовними дипломами як з України, так і з-за кордону, не мали змоги пройти процедуру визнання. Деякі викладачі, як у випадку з Українським католицьким університетом, могли особисто нострифікувати диплом та викладати на правах додаткового захисту отриманого диплому. Однак вже з 15 липня власники дипломів від духовних навчальних закладів матимуть повноцінні права та можливості.

Щодо Українського католицького університету у Львові, то у 2007 році цей навчальний заклад отримав ліцензії Міністерства освіти України для здійснення підготовки фахівців за спеціальностями «Богослов'я (Теологія)» та «Історія» (освітньо-кваліфікаційний рівень — бакалавр, спеціаліст, магістр), а також «Соціальна педагогіка» (освітньо-кваліфікаційний рівень — бакалавр).

30 червня 2015 року Державна акредитаційна комісія Міністерства освіти і науки України прийняла рішення надати ліцензію Українському католицькому університету на підготовку бакалаврів за напрямом 6.050101 «Комп'ютерні науки» галузі знань 0501 «Інформатика та обчислювальна техніка».

Випускники програми CS@UCU матимуть диплом державного зразка із кваліфікацією «Фахівець з інформаційних технологій».

Довідка: Зміни в освітньому законодавстві відбуваються на підставі Закону України «Про вищу освіту» № 1556-VII, який у липні 2014 року був прийнятий у новій редакції. Новації цього Закону, окрім згаданого, передбачають виділення «Богослов’я» в окрему галузь знань та можливість проходження вищим духовним навчальним закладом процедури ліцензування та акредитації освітньої програми за спеціальністю «Богослов’я», створення та діяльності аспірантури, докторантури, спеціалізованої вченої ради за галуззю знань «Богослов’я».