У Львові освятили накупольні хрести храму УКУ

14.09.2015, 15:51
У Львові освятили накупольні хрести храму УКУ - фото 1

Унікальне студентське містечко Українського католицького університету (УКУ) впродовж п’яти років успішно розбудовується. Після спорудження гуртожитку та сучасного багатофункціонального академічного корпусу, 14 вересня освятили накупольні хрести церкви Святої Софії-Премудрості Божої.

студмістечко.jpgУнікальне студентське містечко Українського католицького університету (УКУ) впродовж п’яти років успішно розбудовується. Після спорудження гуртожитку та сучасного багатофункціонального академічного  корпусу, 14 вересня освятили накупольні хрести церкви Святої Софії-Премудрості Божої. Церемонія освячення відбулася за участю сенатора УКУ владики Венедикта (Алексійчука).

Венедикт.jpg

Церква, за задумом архітекторів,  – це головна споруда студмістечка, яка розміщується у його центрі. Із цієї центральної ролі храму випливають і основні завдання, які відобразилися в його архітектурі.

kapsula.jpg

Храм трирівневий: підземний рівень (історія і перспектива): Храм св. Климентія Папи Римського і Гріб Господній, наземний рівень (сучасність): храм Премудрості Божої Софії.

Храм Гробу Господнього (натхнений Єрусалимською святинею) – місце особистої молитви. Простір, де людина може почуватися комфортно, затишно та ізольовано від світу, місце особистої зустрічі з Творцем.

Храм св. Климентія Папи Римського має дати відчуття атмосфери церковної єдності.

Храм Софії – Премудрості Божої – традиційний тридільний храм візантійського обряду, який повинен представити два основні акценти: мудрість, яка осягається через навчання (академічний вимір) та молитву (духовний вимір) та воскресіння, яке відкриває остаточну есхатологічну перспективу.

ректор.jpg«Через кілька місяців будемо вже готові до освячення цього прекрасного храму, який має особливе значення для нашого університету, бо він є свідоцтвом тяглості від Риму, а скоріше ще від святої Софії Київської», – говорить  ректор УКУ о. Богдан Прах.

Цього ж дня відбулася також закладка капсули у стіну майбутньої сучасної бібліотеки – інформаційно-ресурсного центру ім. Митрополита Андрея Шептицького. Цей центр поєднає відразу кілька функцій: гуманітарної бібліотеки світового рівня, сучасного навчального центру та простору громадського креативу. Така бібліотека та інформаційний ресурсний центр  дасть УКУ змогу зберігати лідерство в інформаційних технологіях.

Церква й пасторальний центр стимулюватимуть духовне зростання студентів і всієї спільноти.

Як наголошують в  УКУ, церква стане зразком для університетського капеланства у вищих навчальних закладах в Україні.

 

Світлини УКУ