• Головна
  • Новини
  • Кафедра богослов’я УКУ розпочинає сертифікатну програму для священиків УГКЦ в Казахстані...

Кафедра богослов’я УКУ розпочинає сертифікатну програму для священиків УГКЦ в Казахстані

28.11.2014, 13:59
З ініціативи о. Василя Говери, Апостольського делегата для греко-католиків у Казахстані та Середній Азії, викладачі кафедри богослов’я ФБФ УКУ організовують у Караганді сертифікатну програму для українських священиків, які служать в Казахстані.

З ініціативи о. Василя Говери, Апостольського делегата для греко-католиків у Казахстані та Середній Азії, викладачі кафедри богослов’я ФБФ УКУ організовують у Караганді сертифікатну програму для українських священиків, які служать в Казахстані. Перший модуль розпочнеться 1 грудня. Загалом, подібних тижневих навчальних програм буде 10. По одній на семестр – до весни 2018-го року.

«Починаючи з 90-х років, до Казахстану для служіння нашим вірним, які опинилися в цій країні, приїжджають священики на 3-5, а то й більше років. Майже всі вони прибувають на місію практично відразу після свячень, а тому не беруть участі у формаційних курсах, які відбуваються в їхніх єпархіях. А це проблема, оскільки життя на місіях має свої виклики», – цитує о. Василя Говеру сайт УКУ.

Віктор Жуковський, завідувач кафедри богослов’я, каже, що програма охоплюватиме різні ділянки богослов’я. На першій сесії, що саме розпочинається 1-го грудня, завідувач кафедри представить вибрані питання з догматики, патристики і духовності, а о. Андрій Олійник, викладач кафедри богослов’я, розповість про актуальні теми пасторального богослов’я і місіології.

«Кожних півроку (весна-осінь) приїжджатимуть два викладачі із різних богословських напрямків і представлятимуть ті теми, які матимуть найбільший запит, – прокоментував ідею Віктор Жуковський. – Будуть також розглянуті питання біблійного богослов’я і біблійної катехизи, літургіки, морального богослов’я (соціальна і статева етика, етика сімейного життя, біоетика), канонічного права, а також соціального вчення Церкви. Кожного разу священиків чекає насичений тижневий курс (по чотири пари на день), у форматі лекцій та, що важливо, обговорень. Після успішного завершення програми учасники отримають Сертифікат Українського Католицького Університету».

Отець Василь Говера наголосив на ще одному позитивному аспекті цієї програми: «Священики, які служать в Казахстані, віддалені один від одного на сотні кілометрів. Навчання – це добра нагода разом зустрітися та обговорити спільні питання, проблеми, поділитися досвідом, чи разом виробити стратегію майбутньої праці. Адже життя сьогодні змінюється дуже швидко, виникають нові виклики та проблеми, як релігійні, так і соціальні. Тому потрібно бути завжди в курсі всього, що діється у світі, а тим більше слідкувати за розвитком богословської думки».