• Головна
  • Новини
  • Українські православні богослови перейматимуть досвід румунських колег...

Українські православні богослови перейматимуть досвід румунських колег

09.11.2011, 11:58
Українські православні богослови перейматимуть досвід румунських колег - фото 1
Керівництво Київської духовної семінарії і академії УПЦ (МП) домовилося про співпрацю з Богословським факультетом Бухарестського університету.

exklusiv.gifАрхиєпископ Антоній (Паканич)Керівництво Київської духовної семінарії і академії УПЦ (МП) домовилося про співпрацю з Богословським факультетом Бухарестського університету. У рамках навчального процесу українські духовні заклади обох держав відтепер зможуть вільно обмінюватися студентами, викладачами та досвідом. Відповідну угоду про співпрацю під час перебування у Румунії підписав Ректор КДА архиєпископ Бориспільський Антоній (Паканич).

«Факт підписання угоди між освітніми закладами різних країн є свідченням визнання відповідності наших шкіл освітнім стандартам, - сказав владика Антоній у інтерв’ю для РІСУ. — Саме у співпраці між вишами народжується визнання нашої освіти».

Ректор КДА УПЦ також схвально висловився про рівень румунської освіти, де богослов’я як наукова дисципліна визнане державою, а православна традиція знайшла своє почесне місце у Європейському співтоваристві.

«Помітно, що наука в православній Румунії знаходиться на досить високому рівні. Представники цієї країни постійно беруть участь у міждержавних наукових заходах на релігійну тематику. Їх внесок у розвиток сучасного богослов’я є достатньо значним, щоб кваліфікувати рівень румунської духовної освіти та науки як високий», — зауважив він.

«Взагалі, досвід Румунії досить специфічний і дуже корисний саме для України. Історично так склалося, що доля наших країн має багато спільних рис. І український, і румунський народи впродовж всієї своєї історії змушені були рішуче відстоювати Православну віру. Румунія, як і Україна, тривалий час перебувала під гнітом комуністичної ідеології. Румунська духовна освіта гідно протистояла історичним викликам і на сьогодні богословські факультети мають хорошу репутацію в усьому християнському світі», - додав архієпископ Бориспільський Антоній.

Під час свого візиту до Румунії владика Антоній зустрівся з провідними діячами румунської освіти та Блаженнішим Патріархом Даниїлом, який висловив задоволення про налагодження співпраці між духовними школами обох Церков.