• Головна
  • Новини
  • Богослов’я залишилось у переліку спеціальностей, за якими в Україні готують спеціалістів та магістрів...

Богослов’я залишилось у переліку спеціальностей, за якими в Україні готують спеціалістів та магістрів

03.09.2010, 15:47
Богослов’я залишилось у переліку спеціальностей, за якими в Україні готують спеціалістів та магістрів - фото 1
Це передбачено постановою Кабінету Міністрів України №787 від 27 серпня 2010 року, опублікованою на Урядовому порталі. Раніше аналогічний підхід регламентувався постановою Кабміну №1719 від 13.12.2006 р., яка відтепер втратила чинність у рамках реформи системи освіти в Україні.

osvita.jpg«Богослов’я» («Теологія») збереглось у переліку спеціальностей, за якими в Україні здійснюється підготовка фахівців у вищих навчальних закладах за освітньо-кваліфікаційними рівнями спеціаліста і магістра.

Це передбачено постановою Кабінету Міністрів України №787 від 27 серпня 2010 року, опублікованою на Урядовому порталі. Раніше аналогічний підхід регламентувався постановою Кабміну №1719 від 13.12.2006 р., яка відтепер втратила чинність у рамках реформи системи освіти в Україні, – повідомляє Інститут релігійної свободи.

Під час засідання Громадської ради при Міносвіти 30 серпня директор Інституту інноваційних технологій і змісту освіти Олександр Удод пояснив, що підготовка спеціалістів та магістрів богослов’я (теології) здійснюється на базі кваліфікації бакалавра філософії.

Під час обговорення цих новацій заступник голови Громадської ради при Міносвіти з питань співпраці з Церквами і релігійними організаціями Юрій Решетніков звернув увагу на потребу виокремлення спеціальності «Богослов’я» («Теологія») в окремий напрямок підготовки фахівців, за яким має здобуватись також і кваліфікація бакалавра.

За його словами, функціонування теології як окремого напрямку підготовки фахівців є усталеною європейською практикою. Тому запровадження аналогічного напрямку в Україні є необхідним не лише у контексті євроінтеграційних процесів, але й задля вирішення питання про визнання дипломів богословів (теологів), виданих вищими духовними навчальними закладами України.

Довідка:

16 червня 2005 року наказом Міністерства освіти і науки України №363 до переліку спеціальностей, за якими здобувався освітньо-кваліфікаційний рівень «бакалавр», було додано спеціальність «Богослов’я» («Теологія») у межах напряму підготовки «Філософія». Однак 13 грудня 2006 року ця спеціальність була виключена з переліку напрямків підготовки бакалаврів згідно постанови № 1719 Уряду В.Ф.Януковича. З того часу спеціалісти та магістри богослов’я (теології) готуються в Україні на базі освітньо-кваліфікаційного рівня бакалавра філософії.