• Головна
  • Новини
  • Усі духовні школи РПЦ та УПЦ реформують за зразком Ужгородської української богословської академії...

Усі духовні школи РПЦ та УПЦ реформують за зразком Ужгородської української богословської академії

29.06.2010, 16:37
Семінар для представників та нарада для ректорів духовних навчальних закладів РПЦ та УПЦ щодо майбутнього переходу на Болонську систему в духовній освіті відбувся 17-18 червня в приміщенні Московської духовної академії.

УЖГОРОД-МОСКВА — Семінар для представників та нарада для ректорів духовних навчальних закладів РПЦ та УПЦ щодо майбутнього переходу на Болонську систему в духовній освіті відбувся 17-18 червня в приміщенні Московської духовної академії. Як з’ясувалося під час заходу, на сьогодні в усій системі РПЦ та УПЦ тільки Ужгородська українська богословська академія імені святих Кирила і Мефодія впродовж 8 років впроваджує засади міжнародних освітніх стандартів у навчальному та науковому процесах.

«Підсумовуючи результати засідання вищезазначених семінару та наради, можна константувати, що всі духовні школи УПЦ та РПЦ впродовж короткого терміну (рік-два) буде реформовано з урахуванням міжнародних стандартів Болонського процесу в освітній галузі, прикладом реалізації якого в духовно-богословському просторі України є Ужгородська українська богословська академія імені святих Кирила і Мефодія – вищий духовний навчальний заклад Української Православної Церкви», — йдеться у повідомленні прес-служби УУБА.

Тут також сказано, що в академій уже функціонує двоступенева освітньо-кваліфікаційна система підготовки фахівців з вищою духовною освітою – бакалаврів богослов’я, з терміном навчання чотири роки (базова вища духовна освіта) та магістрів богослов’я, з терміном навчання два роки (повна вища духовна освіта). Третім ступенем є докторантура, в якій на базі повної вищої духовної освіти (магістрів) проводиться підготовка наукових та науково-педагогічних богословських кадрів (з терміном навчання три роки) – докторів богослов’я, докторів філософії (в галузі науки) та докторантів богословських наук, докторів наук.

Поступ України в цих питаннях відзначила у своїй доповіді під час семінару професор Ольга Олейнікова, доктор педагогічних наук, директор Національного офісу програми Tempus у Росії. Вона зазначила, що Україна займає в світі друге, після Іспанії, місце з реалізації переходу на Болонську систему.

Учасники заходу також відзначили ефективність співпраці УПЦ з Міністерством освіти та науки України. За словами Ольги Олейнікової, «від України треба вчитися», бо таких результатів у Російській Федерації поки що немає.

У рамках семінару відбулося також розширене засідання Навчального комітетуРПЦ, на якому були представники з усіх духовних навчальних закладів Росії, України, Білорусі, Молдови, Казахстану.

«За результатами роботи семінару та наради з’ясувалося, що станом на сьогодні перед усіма духовними школами стоїть питання про напрацювання шляхів запровадження міжнародних стандартів Болонського процесу в богословському освітньому просторі», — підсумовує прес-служба УУБА.