• Головна
  • Новини
  • Уперше в Україні відсканують Богородчанський іконостас і створять його 3D модель...

Уперше в Україні відсканують Богородчанський іконостас і створять його 3D модель

04.09.2019, 11:15
Уперше у музейній галузі України сканують іконостас. Уже у жовтні у 3D моделі з'явиться Богородчанський іконостас кін. XVII-поч. XVIII ст. роботи Йова Кондзелевича. Це інклюзивний проект: макет буде доступний для незрячих

Уперше в музейній галузі України сканують іконостас. Уже у жовтні у 3D моделі з'явиться Богородчанський іконостас кін. XVII-поч. XVIII ст. роботи Йова Кондзелевича. Це інклюзивний проект: макет буде доступний для незрячих, — Повідомляє ZAXID.net.

Громадська організація «17» у партнерстві з музеями взялася відскановувати усю сакральну спадщину монаха-іконописця Йова Кондзелевича. Тобто Богородчанський іконостас, який нині зберігають у Національному музеї у Львові, а також пам'ятки із Музею волинської ікони у Луцьку.

Нині у залі з іконостасом збудували риштування із білим полотном, де Роман Гук фотографує деталі.

«Фотографування відбувається послідовно, на різних відстанях і рівнях. Кожна фотографія накладається в середньому 80-90% одна на одну. Таким чином робиться понад 2-3 тисячі фотографій, залежно від об'єкта», – розповів технічний директор проекту «YOV Kondzelevych» Роман Гук.

Також елементи оцифровують за допомогою 3D сканера. Далі уже на основі отриманих даних створюють тривимірну модель.

Проект «YOV Kondzelevych» є інклюзивним і його підтримав Український культурний фонд. Результатом стане віртуальна модель іконостасу, яка буде доступна на сайті і корисна для людей з інвалідністю. Також видрукують зменшену 3D модель для незрячих відвідувачів.

«Це буде зменшена 3D копія іконостасу, яка буде розташована у двох місцях: у Луцьку – Музеї волинської ікони, також у Національному музеї ім. Андрея Шептицького у Львові, просто біля оригінального іконостасу», – каже координаторка проекту Софія Ліщинська.

Богородчанський іконостас – унікальна пам'ятка українського бароко. Її створив у кін. XVII-поч. XVIII ст. Йов Кондзелевич для Скиту Манявського. Далі сакральний раритет перенесли у Богородчани. У часи Першої світової війни австрійці вивезли його до Відня, потім віддали полякам у Варшаву. А вже звіти пам'ятку викупив і повернув в Україну митрополит Андрей Шептицький.

Роман Зілінко, іконописець і працівник музею каже: відсканована модель цієї пам'ятки буде корисна і для реставраторів.

«Це є неймовірно цікаво для дослідження цих пам'яток, для їх збереження. Коли ці речі будуть відскановані, то якщо, не дай Боже, щось стається, ми зможемо відтворити якусь частину чи різьби, чи конструкції», – пояснив Роман Зілінко.

До слова, ця ж команда уже реалізувала проект «Пінзель. AR». Відсканували скульптури українського Мікеланджело і вони тепер доступні для огляду на сайті та у віддрукованому об'ємному форматі.