• Головна
  • Новини
  • “Оновлення”: львів’ян запрошують на виставку сучасного іконопису...

“Оновлення”: львів’ян запрошують на виставку сучасного іконопису

22.04.2019, 15:03
“Оновлення”: львів’ян запрошують на виставку сучасного іконопису - фото 1
У Львові 21 квітня відкрилася експозиція художниці Люби Яцків “Оновлення”. Відтепер кожен охочий зможе перейнятися духовним співпереживанням виставки та завітати до галереї сучасного та сакрального мистецтва “IconАrt”.

Люба ЯцківУ Львові 21 квітня відкрилася експозиція художниці Люби Яцків “Оновлення”. Відтепер кожен охочий зможе перейнятися духовним співпереживанням виставки та завітати до галереї сучасного та сакрального мистецтва “IconАrt” (вул. Вірменська, 26).

Авторка робіт стверджує, що динамічна пластика рисунку — це те, що надзвичайно зацікавлює її в іконописній естетиці. Ба більше, вона ніколи не знає, яким буде кінцевий результат. “Кожного художника веде ефект несподіванки. Ми не математики, ми художники. Це момент творчості, коли все відбувається в “живому” процесі”, — пояснює Люба Яцків про концепцію своєї експозиції. — Передусім це є моє особисте оновлення. Кожна виставка — це нова сходинка, яка дає художнику реалізуватися, подумати. Кожна людина змінюється, особливо художник. Адже в процесі роботи на нього впливають багато чинників. Людина формується безперервно. В кожній роботі, яка представлена, є оновлення духовності, людства, створення чогось нового”, — додає вона.

Над своєю третьою виставкою художниця працювала майже рік. Загалом у своїх роботах Люба Яцків трактує іконографію “Створення світу”, “Ноєвого ковчегу”, “Святого пророка Давида”, “Благовіщення”, “Втечі в Єгипет”, “Івана Предтечі — Ангела Пустелі”, “Жон Мироносиць” як свідчення певних початкових етапів Священної історії. Загалом рисунок узагальнений, ритмічний і дуже розповідний.

“Іконопис Люби Яцків завжди глибоко символічний та сакрально виважений. У ньому кожен жест святого та іконографічний символ слугує текстом, що відповідає канонічному розумінню християнської події”, — зауважує митець Оксана Романів-Тріска. — Художниця з вмінням бездоганного рисувальника створює вишукану форму сюжету. Її новаторство полягає в індивідуальному трактуванні композиції, яка канонічна з богословського аспекту, неочікувана іконографічно: зазвичай це лише фрагмент характерного сюжету. Він збільшений у масштабі й займає всю площину ікони. Вільний простір заповнений символами, знаками, написами. Саме чистота ліній зображення, їх ритмічність та взаємозв’язок є характерним феноменом творчого стилю Люби Яцків”, — підкреслила вона та додала, що перед поціновувачами постає модерна ікона.

Вхід вільний. Виставка триватиме до 30 червня.

Довідка: Любов Яцків народилася 28 червня 1977 року у місті Львові. У 1991–1996 роках навчалася у Львівському державному коледжі декоративного і ужиткового мистецтва ім. І. Труша на кафедрі художнього текстилю. З 1996 по 2002 роки – навчання в Львівській національній академії мистецтв (кафедра сакрального мистецтва). З 2002 року – викладач кафедри сакрального мистецтва ЛНАМ.

Давид

Ноїв ковчег

Благовіщення

Втеча до Єгипту

Іван Предтеча

Мироносиці