• Головна
  • Новини
  • Писання крізь біль: львів’ян запрошують на виставку іконопису Іванки Крип’якевич-Димид...

Писання крізь біль: львів’ян запрошують на виставку іконопису Іванки Крип’якевич-Димид

09.04.2019, 14:27
Писання крізь біль: львів’ян запрошують на виставку іконопису Іванки Крип’якевич-Димид - фото 1
У львівській галереї сучасного сакрального мистецтва “Iconart” триває виставка відомої мисткині Іванки Крип’якевич-Димид “Хресна дорога до Криворівні”. У ній представлені 14 ікон, які зображають зупинки Хресної дороги.

У львівській галереї сучасного сакрального мистецтва “Iconart” триває виставка відомої мисткині Іванки Крип’якевич-Димид “Хресна дорога до Криворівні”. У ній представлені 14 ікон, які зображають зупинки Хресної дороги.

На відкритті виставки

“Незвичайна Хресна дорога для незвичайного села”, — саме так розповідає Іванка Крип’якевич-Димид про мету цієї експозиції. — “Це село Криворівня на Івано-Франківщині є надзвичайно оригінальним, має високий культурний рівень, притягує до себе людей культури. І тамтешні люди не бояться сприймати чогось нового, бо відкриті до мистецтва”, — зауважила авторка.

За словами мисткині, цю “Хресну дорогу...” вона малювала впродовж двох років, пам’ятаючи, що в Україні йде війна. Основний колір творів — червоний. На її думку, саме цей колір є своєрідним “світлофором”, тобто закликом звернути увагу, зупинитися й подумати. А у Криворівні практикують Хресну дорогу не тільки під час посту, жителі цього гуцульського села протягом цілого церковного року її моляться.

“Я відчувала біль, я малювала болем. Я намагалася пережити цей стан — творчо. Я відчувала біль через те, що війна в Україні. Тож це все переносилося, очевидно, на ті ікони”, — поділилася авторка з журналісткою РІСУ про те, якими переживаннями вона переймалася у процесі роботи над творами.

Слід зауважити, що мисткиня застосувала у своїх роботах техніку шкрябання по сухому акрилу: “Я немов вступила в двобій з тими сценами і дряпала, шмагала пензлем”, — пояснює Іванка.

Львів’яни і гості міста матимуть нагоду відвідати експозицію до 19 квітня в галереї “Iconart” (вул. Вірменська, 26).

Довідка: Іванка Крип'якевич-Димид народилась у Львові 1968 року. З 1984 до 1992 навчалася у Львівському училищі прикладного мистецтва, відділ художнього розпису, та Львівському інституті прикладного мистецтва, факультет монументально-декоративного живопису. З 1997 до 1999 працювала викладачем кафедри сакрального мистецтва у Львівської академії мистецтв. З 2000 року працювала як художник в Українському Католицькому Університеті (розписала каплицю Стрітення Господнього). Лауреат премії ім. Василя Стуса. З 1989 року бере участь у виставках в Україні та за її межами (Польща, Франція, Канада).

Професійна сфера зацікавлень художниці — витоки мистецтва, гармонія форми і змісту, українське мистецтво XVI-XVII століть, діалог Церкви і мистецтва. Іванка Крип’якевич-Димид належить до провідних львівських митців у ділянці сакрального мистецтва. Окрім того, що виконані нею ікони експонувались на численних виставках, також її роботи можна побачити у багатьох церквах Львова. Її малярський стиль поєднує в собі глибоке розуміння візантійської та давньоруської традиції з живим зацікавленням народним малярством та модерністськими пошуками живопису ХХ ст.

“Хресна дорога до Криворівні”

“Хресна дорога до Криворівні”

“Хресна дорога до Криворівні”

“Хресна дорога до Криворівні”