У Черкасах відкрили унікальну виставку народної ікони

05.04.2019, 13:54
У Черкасах відкрили унікальну виставку народної ікони - фото 1
У Черкаському обласному краєзнавчому музе відкрили унікальну виставку народної ікони Середньої Наддніпрянщини XVIII- XIX століть. Про це повідомляє Україна молода.

У Черкаському обласному краєзнавчому музеї відкрили унікальну виставку народної ікони Середньої Наддніпрянщини XVIII- XIX століть. Про це повідомляє Україна молода.

У збірці — півсотні хатніх ікон. Ця колекція зібрана з різних куточків Черкащини, останній раз експонувалася ще у 1991 році.

«Виставка діятиме до кінця весни та ціле літо. Тож усі охочі — і жителі області, і туристи, які приїжджатимуть на Черкащину, матимуть змогу її подивитися», — розповідає Тетяна Григоренко, заступник директора Черкаського обласного краєзнавчого музею.

За її словами, ці ікони свого часу малювали непрофесійні художники. Хоча, можливо, когось і навчали такі ж самоучки.

«Людина мала хист до малювання, хотіла й малювала. А в ті часи не кожен міг піти і придбати собі справжню ікону. Тож люди залюбки купували такі народні ікони і до них молилися», — пояснює пані Тетяна.

У зібранні хатніх ікон є Миколай, Божа матір, коронування Богородиці. Всі вони різні, є навіть такі, на яких зображені квіти. Не всі ікони були біблійні або канонічні. На багатьох iз них видно, що основою слугували фольклор i народні перекази.

На деяких обличчя святих, можна з упевненістю стверджувати, схожі на сусідів чи рідних автора, у тогочасному селянському вбранні.

Тетяна Григоренко наголошує: Черкаський обласний краєзнавчий музей видав ще й цікавий буклет про зібрання хатніх ікон.

 

Теги: #Ікона