• Головна
  • Новини
  • П’ять скульптур із церкви УГКЦ у Золочеві заберуть до фондосховища Львівської галереї мистецтв...

П’ять скульптур із церкви УГКЦ у Золочеві заберуть до фондосховища Львівської галереї мистецтв

28.03.2018, 09:28
П’ять скульптур із церкви УГКЦ у Золочеві заберуть до фондосховища Львівської галереї мистецтв - фото 1
П'ять фрагментів іконостасу із церкви святого Миколая УГКЦ у Золочеві на Львівщині можуть забрати до фондосховища Львівської національної галереї мистецтв. Всі ці скульптури ХVІІІ століття є власністю галереї і були передані золочівськй церкві лише на п'ять років.

П'ять фрагментів іконостасу із церкви святого Миколая УГКЦ у Золочеві на Львівщині можуть забрати до фондосховища Львівської національної галереї мистецтв. Всі ці скульптури ХVІІІ століття є власністю галереї і були передані золочівськй церкві лише на п'ять років.

За інформацією видання «Золочів.нет», про те, що скульптури можуть забрати з церкви і передати до фондосховища галереї, у неділю, 25 березня, повідомив настоятель храму отець Августин Шоп'як. Через це у неділю біля храму зібралися прихожани церкви, які не хочуть, аби музейники забирали фрагменти іконостасу.

1452509_1503625.jpg

Цю інформацію ZAXID.NET підтвердив директор Львівської національної галереї мистецтв ім. Бориса Возницького Тарас Возняк. За його словами, ці скульптури є музейною власністю і були передані церкві в тимчасове користування на п’ять років.

«Якраз зараз минає термін депозиту, на який були передані скульптури. Приблизно місяць тому я підписав звернення до Міністерства культури України з проханням продовжити цей депозит, але отримав відмову. Тому ми змушені дотриматись закону і, за умовами договору про депозит, повернути скульптури до музейних фондів, тому що це – відповідальність галереї і моя особиста відповідальність», – пояснив ZAXID.NET Тарас Возняк.

Тарас Возняк не уточнив, які саме це скульптури. Відомо, що серед них є розп'яття Ісуса Христа. Ймовірним автором цих фігур є львівський скульптор доби бароко Антон Штиль, який є послідовником Пінзеля. Однак, за словами Тарас Возняка, ця інформація не є підтвердженою.

«Це об'ємні скульптури, що характерні костелам. А їх просто додали до сучасного іконостасу і поставили у греко-котолицькй церкві. Насправді ці скульптури не мають надто великої культурної цінності, але ми мусимо їх забрати, оскільки того вимагає закон, хочуть цього прихожани церкви чи ні, – додав Тарас Возняк. – Це є нормальна практика. Наприклад, свого часу церква святого Юра у Львові також мала скульптури, які є музейною власністю, і повернула їх, коли сплив термін депозиту».

Додамо, що церква святого Миколая у Золочеві – це найстарішй храм у Золочеві і є пам’яткою архітектури XVI століття.

Нагадаємо, минулого року Тарас Возняк заявив про зникнення музейних експонатів із фондосховищ Львівської національної галереї мистецтв. Пізніше підрахували, що зник 621 експонат.