Відкрито постійну виставку робіт отця-іконописця Ювеналія Мокрицького

17.10.2016, 12:41
Культура
Відкрито постійну виставку робіт отця-іконописця Ювеналія Мокрицького - фото 1
У Святоуспенській Унівській Лаврі 16 жовтня відкрили виставку «Пам’яті о. Ювеналія Мокрицького». Подія присвячена 105-тій річниці від дня народження єромонаха-іконописця. У збірці представлені здебільшого рисунки-ескізи ікон, які тепер увійдуть до постійної експозиції музею лаври.

Вперше можна побачити відреставровані оригінали рисунків ікон о. Ювеналія, які були створені за межами України, де, зрештою, він провів більшість свого життя. Зокрема, цікавими є рисунки ікон для намісного ряду іконостасу собору Святої Софії в Римі. Цей іконостас отець робив на замовлення Патріарха Йосифа Сліпого.

2.jpg

Також на виставці можна оглянути рисунки іконостасу церкви Успіння Пресвятої Богородиці в Місісагуа (Канада), іконостасу Катедри Пресвятої Родини у Лондоні. Щодо останнього іконостасу, то ікони для нього були виконані не традиційною яєчною темперою, якою здебільшого працював іконописець, а олійними фарбами. Цю техніку було винятково застосовано з огляду на вологий клімат Лондона, який може прискорити руйнування ікон, виконаних яєчною темперою.

Також представлені ікони Христа Учителя та Богородиці Одигітрії, які в 1990-х роках іконописець подарував Святоуспенській лаврі в Уневі.

4.jpg

Вперше презентують ікони пророка Іллі

5.jpg

та Богородиці Одигітрії ФОТО 6 з приватної колекції брата Боніфатія (Івашківа), учня о. Ювеналія.

6.jpg

Серед інших експонатів можна побачити проект богородичної просфори, фелон , епітрахиль, пояс, нарукавники, молитовні книги, а також літургійний набір о. Ювеналія, які зберігалися в Уневі з часів останнього візиту єромонаха у 1993 році .

7.jpg

Нову експозицію вирішили встановити в Унівській лаврі, оскільки саме звідси почався монаший та водночас іконописний шлях о. Ювеналія. Частину представлених робіт було передано з Канади у 2016 році Катериною Чалик, яка була ученицею іконописця. Раніше рисунки перебували в Святоуспенському монастирі у Вудстоці, де була майстерня ієромонаха.

Інша частина рисунків та антимінс, що був виконаний о. Ювеналієм на замовлення патріарха Йосифа, передали до Унева монахи Святотроїцького монастиря, що розташований у с. Жуків Тернопільської області. Ці твори іконописця раніше зберігали в монастирі Студіон в Кастельґандольфо біля Риму, де також була майстерня отця. Про це РІСУ повідомила Ніна Поліщук.

Довідка:

Ювіналій.jpgОтець Ювеналій Мокрицький народився 16 жовтня 1911 року в с. Хлопівці на Тернопільщині. 19 червня 1929 року вступив до Унівського монастиря. Був учнем відомого іконописця Василя Дядинюка, який очолював іконописну школу при студійському монастирі. 26 жовтня 1943 року отримав єрейські свячення з рук митрополита Андрея Шептицького. У 1944 році поступив до Віденської академії мистецтв. У 1954 році починає жити в Святоуспенському монастирі Студійського Уставу (Вудсток, Канада). У 1964 перебуває в монастирі Студіон в Ґроттаферрата (Італія). З 1976 року – настоятель Святоуспенського монастиря у Вудстоці. У 1990-х роках приїздить до Святоуспенського монастиря в Уневі для участі в процесах відновлення та реставрації обителі. Зокрема, о. Юванелій написав копію Унівської чудотворної ікони, яка була втрачена. Наразі саме ця копія зберігається під срібними ризами в каплиці Святоуспенської лаври в Уневі.

Упокоївся єромонах Ювеналій Мокрицький 2 травня 2002 року, похований у Вудстоці (Канада) на місцевому цвинтарі неподалік Святоуспенського монастиря. Про це йдеться в анотації до виставки.